Řecko rychle potřebuje peníze. MMF reaguje...

13.07.2015 19:58

Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven spolupracovat na řešení řecké dluhové krize s řeckými úřady i s evropskými partnery. Uvedl to dnes mluvčí MMF Gerry Rice. Eurozóna a Řecko po víkendovém maratonu jednání dospěly k dohodě, která má zabránit finančnímu kolapsu této hluboce zadlužené země.

Řecko rychle potřebuje peníze. MMF reaguje...
Foto: repro IMF.com, tan
Popisek: Mezinárodní měnový fond (ústředí ve Washingtonu na snímku) je mezinárodní organizace přidružená k OSN, jež si klade za cíl usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci

Víkendových jednání se v Bruselu zúčastnila i šéfka MMF Christine Lagardeová, která s výsledkem rozhovorů seznámila Výkonnou radu fondu. "MMF je připraven spolupracovat s řeckými úřady i s evropskými partnery, aby pomohl toto důležité úsilí posunout kupředu," uvedl v dnešním sdělení mluvčí fondu.

Šéfové zemí eurozóny se po náročném nočním jednání dohodli, že Řecku umožní jednat o již třetím záchranném programu. Atény ale musejí už ve středu začít se schvalováním prvních reforem.

Řecko potřebuje rychle získat peníze, aby příští pondělí dokázalo Evropské centrální bance (ECB) uhradit dlužnou splátku.

Jedním z mezinárodních věřitelů Řecka je i MMF, jemuž Atény na konci června neuhradily dlužnou splátku ve výši zhruba 1,5 miliardy eur. Podle zdrojů agentury Reuters Řecko vzhledem ke své svízelné finanční situaci neuhradí ani splátku 450 milionů eur (12,2 miliardy Kč), která je splatná dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…