Referendum je otřesná hovadina, utrousil Pavel Šafr. No a Michal Horáček a Jiří Pehe...

24.06.2016 11:32

K výsledkům referenda ve Velké Británii se na serveru svobodneforum.cz vyjádřili textař Michal Horáček a politolog Jiří Pehe. Na svém facebookovém profilu se vyjádřil i šéfredaktor serveru Pavel Šafr.

Referendum je otřesná hovadina, utrousil Pavel Šafr. No a Michal Horáček a Jiří Pehe...
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

„Referendum je otřesná hovadina. Pár Britů rozhodlo, že dřív nebo později budeme zase v Rusku,“ podotkl Šafr.

Podle Michala Horáčka je nejpodstatnější, že vyhrála demokracie. „Britští voliči rozhodli. Jinak, než předvídaly ‚vědecké‘ průzkumy sociologů, jinak, než velkým investorům hlásily jejich vlastní modely, jinak, než předpokládaly trhy,“ uvedl Horáček. „Začínám číst ‚vysvětlení‘: Zdravý rozum prohrál! Byli to hloupí, nevzdělaní a zmanipulovaní lidé, kteří nic nepochopili, kteří sebe i ostatní uvrhli do polízanice, jejíž následky nelze ani odhadnout, ale drahé to určitě bude…“ poznamenal Horáček a zeptal se, kde se bere ta nekonečná arogance. „Copak výraz ‚zdravý rozum‘ znamená ‚to, co si myslím já‘? To by v případě, že převládne jiný názor a jiné politické zadání znamenalo, že sama demokracie je pitomost,“ pozastavil se Horáček. Podle něj to však tak není a být nesmí. „Ať žije demokracie! Řiďme se zadáními, která přináší. Pokorně,“ uzavřel.

Celý text ZDE.

A jaký pohled na brexit má politolog Jiří Pehe? „V skrytu duše jsem tento výsledek očekával, protože mám nedůvěru k referendům. V referendech vítězí skoro vždy populistické emoce a rozhoduje se často o věcech, které s hlavní otázkou souvisí jenom okrajově. Že Velká Británie, tedy David Cameron vypsal referendum, svědčí o jeho populismu. Čekal jsem, že toho velmi dobře dokáží využít politici, kteří jsou schopni udělat nejrůznější zkratky a strašit, což se přesně stalo, takže mě to ani moc nepřekvapuje. Já jsem si přál, aby Velká Británie v Evropské unii zůstala,“ řekl Pehe s tím, že odchod země z Unie bude mít horší dopady pro Británii než pro samotnou Unii. V Británii se podle něj totiž spustí řada odstředivých tendencí, například v Severním Irsku či ve Skotsku.  

„Ani ve Velké Británii pořádně nevědí, jak přesně postupovat. Samozřejmě nestačí do Bruselu přinést výsledky referenda, musí nějak rozhodnout britský parlament, který má dvě komory. Bude to ještě celé komplikované. Brexit může způsobit,  jak už jsem naznačil, politickou krizi v podobě dezintegrace; a pokud jde o ekonomické dopady, ty už se projevují teď. Velký pokles libry, panika na burzovních trzích v Asii, které jsou před námi časově a dá se předpokládat panika na amerických a evropských trzích,“ podotkl Pehe.

To, zda evropští lídři uchopí výzvu brexitu a budou chtít vyhlásit referenda i ve svých domovinách, se teprve ukáže. „Ještě před oficiálními veřejnými výsledky referenda se ozvala paní Le Penová ve Francii a Wilders v Nizozemsku. Nemyslím si ale, že to na kontinentální Evropě bude tak snadné, protože situace je tu jiná. Evropské kontinentální země jsou navzájem mnohem více propojené, než byla Unie s Velkou Británií, která byla jednou nohou venku,“ dodal politolog.

Závěrem dodal, že se domnívá, že brexit velmi posílí pozici dua francouzsko-německého a u krizových jevů, které teď budou následovat, s námi budou mít mnohem méně trpělivosti než dosud. „Hrozí tedy, že Česká republika s ostatními visegrádskými zeměmi pojede v osobáku, zatímco integrační jádro pojede v rychlíku,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …