Řekněte lidem, jak budou trpět. Rusko ostře Západu o ropě

08.03.2022 7:11

Ve Spojených státech se v reakci na ruský vpád na Ukrajinu uvažuje o vyhlášení zákazu pro dovoz ropy z Ruska. Tento dovoz pokrývá asi 10 procent spotřeby ropy v USA. Kdyby se k tomuto kroku odhodlaly i evropské státy, dopadlo by to na ně mnohem víc. V Moskvě jsou si toho vědomi a už poslali Evropanům mrazivé varování, informuje agentura Reuters.

Řekněte lidem, jak budou trpět. Rusko ostře Západu o ropě
Foto: Screen ČT24
Popisek: Vladimír Putin uznává DLR a LLR

Agentura Reuters upozornila na mrazivá slova z Moskvy. Pokud by Západ přestal odebírat ruskou ropu, Moskva je připravena zasadit mohutný energetický úder. Pokud bude dál EU ekonomicky tlačit na Rusko, Moskva by prý mohla omezit dodávky plynu do Evropy a cenu ropy by údajně mohla vyšroubovat až na 300 dolarů za barel ropy. V současnosti jeden barel ropy Brent stojí asi 120 dolarů.

Novak uvedl, že Evropě bude trvat déle než rok, než nahradí objem ropy, kterou dostává z Ruska, a bude muset platit výrazně vyšší ceny. Rusko prý naopak už ví, kam by objemy ropy přesunulo, pokud by je EU odmítla.

„Evropští politici musejí své občany a spotřebitele poctivě varovat, co mohou očekávat,“ řekl Novak.

„V souvislosti s uvalením zákazu na Nord Stream 2 máme plné právo přijmout odpovídající rozhodnutí a uvalit embargo na čerpání plynu přes plynovod Nord Stream 1. Zatím takové rozhodnutí nepřijímáme. Ale evropští politici se svými prohlášeními a obviněními proti Rusku nás k tomu tlačí,“ řekl Novak.

Od německého kancléře Olafa Scholze však již zaznělo, že Německo se v tuto chvíli bez ruské ropy a plynu neobejde. Analytici k tomu poznamenávají, že Berlín tak bude i nadále financovat ruskou agresi proti Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…