Respekt: ČSSD už zase říká lidem, že za ně všechno vyřeší

18.03.2013 9:31

Podle týdeníku Respekt se ČSSD snažila v ostravském plynojemu prezentovat jako sebevědomá a jednotná strana na cestě k volebnímu vítězství. Jenže zjevné přepínání struny při popisu české reality prý naznačuje, že si svým úspěchem není vůbec jista.

Respekt: ČSSD už zase říká lidem, že za ně všechno vyřeší
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Předsedou ČSSD se stal opět Bohuslav Sobotka

Jinak by se prý nemusela uchylovat k apokalyptické rétorice o nesnesitelné realitě a drsných podmínkách, ve kterých jsou lidé pod vládou pravice nuceni žít. Takové přehánění by prý přitom vůbec nebylo třeba. „Jakoby se navzdory svým rekordním předvolebním preferencím báli jen naznačit smysl pro realitu a zmínit třeba jen to, že nejen Česko, ale také okolní svět, je v problémech,“ píší v Respektu.  

Druhá potíž české sociální demokracie prý spočívá v jejím vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi. Právě na něm se prý nejvíce ukazuje, že překotně projevovaná svornost vedoucího tandemu Bohuslav Sobotka - Michal Hašek je spíše pózou.

Lidé stojící za Sobotkou prý v souvislosti se Zemanem běžně mluví o ohyzdnosti a věrolomnosti (naposledy Vladimír Špidla) a Zemanův fanklub zvaný SPOZ prý nejčastěji přirovnávají k Věcem veřejným. Naproti tomu Haškovi lidé se s prezidentem ostentativně objímají na sjezdu a chválí ho, kudy chodí.

Liberální volič, za něhož Respekt tradičně kope, je tak prý rozpolcen. Sobotka je společně s Jiřím Dienstbierem moderní tváří strany, spojenou se zájmem o menšiny, ekologii a rovnost příležitostí. Jenže odpor k zemanovcům jej na levici tlačí do spolupráce s nevyzpytatelnými komunisty.

Rozpor v ČSSD se prý projevil například i v tom, že delegáti nejprve rekordní většinou zvolili „reformistu“ Sobotku předsedou, aby pak jeho nejvýraznějšího spojence Dienstbiera vůbec nezvolili do vedení. „Rok před volbami se těžko odpovídá na základní otázku - jaká sociální demokracie dnes vlastně sahá po moci,“ píše Respekt.

Je prý jasné, že po osmi letech vlády pravice je potřebná změna. Je však otázkou, jakou změnu ČSSD nabízí. „Uvnitř strany se dostali k moci převážně monokulturní muži kolem čtyřicítky, zatímco ženy zůstaly kdesi v pozadí,“ stěžuje si týdeník. Navíc i nová generace sociálních demokratů prý občanům vysílá vzkazy, že pro zlepšení svých životů nemusí nic dělat, neboť za ně vše vyřeší levicoví politici.

„Jenže oni nevyřeší. A čím dřív to sociální demokracie přizná, tím lépe bude jednou vládnout,“ uzavírá Respekt.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…