Řezné rány a popáleniny, usmrcení proudem, svazování a uškrcení. Tak prý Rusové mučí v Chersonu

02.06.2022 8:51

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov obvinil americkou administrativu, že dalšími a dalšími dodávkami zbraní prodlužují ruskou válku na Ukrajině. Mezitím z Chersonu na jihu Ukrajiny přicházejí zprávy, že ruští okupanti mučí místní obyvatele. Kyjevská nejvyšší žalobkyně Iryna Venediktová upozornila, že denně přibývá 200 až 300 nových obvinění Ruska z páchání válečných zločinů na území Ukrajiny.

Řezné rány a popáleniny, usmrcení proudem, svazování a uškrcení. Tak prý Rusové mučí v Chersonu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odpal jaderné střely

Prezident USA Joe Biden listu The New York Times sdělil, že Spojené státy dodají Ukrajině raketové systémy, o které žádá. Aby posílily schopnost Ukrajiny bránit se ruské invazi a aby posílily ukrajinskou pozici v následných mírových jednáních.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však obvinil USA, že se snaží „bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince“ a řekl, že tento krok odradil představitele Kyjeva od hledání kompromisu k ukončení konfliktu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že Ukrajina slíbila, že nepoužije nové rakety k úderu uvnitř Ruska, a varoval před hrozbou vlekoucí se války.

Příslib americké dodávky přichází v době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z páchání „šílených akcí“.

Mezitím přichází z Chersonu okupovaného ruskou armádou zprávy o mučení místních obyvatel.

Nejmenovaný lékař popsal známky „mrzačení těl“ a poskytl jejich seznam, který zahrnuje řezné rány a popáleniny, usmrcení elektrickým proudem, svazování a uškrcení.

Jeden muž, Olexander, prozradil, že mu na hlavu dali pytel a kolem krku a zápěstí mu uvázali provaz. Poté byl zbit a ze strany svých trýznitelů slyšel mnoho výhrůžek.

Reportérka BBC Caroline Daviesová slyšela několik svědectví z první ruky, že lidé začali mizet, když ruské jednotky ovládly Cherson.

Korespondentka BBC Eastern Europe Sarah Rainsfordová prozradila, že na ukrajinských územích, která Rusové neovládají, se může život zdát celkem normální, ale nad všemi Ukrajinci se podle ní vznáší mrak strachu.

Ruský redaktor BBC Steve Rosenberg doplnil, že mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou v tuto chvíli nejsou příliš pravděpodobná. Obě strany se podle něj navzájem obviňují z další eskalace konfliktu a jednání o míru odmítají. Pole zpravodaje další vývoj ovlivní až postup jedné či druhé strany na bojišti.

Kyjevská nejvyšší žalobkyně Iryna Venediktová upozornila, že denně přibývá 200 až 300 nových obvinění Ruska z páchání válečných zločinů na území Ukrajiny. Obvinění zahrnují rozsáhlá bombardování civilních oblastí, porušování práv ukrajinských válečných zajatců i obvinění z páchání genocidy na ukrajinském obyvatelstvu.

Server arabské televize Al-Džazíra oznámil, že Ukrajina identifikovala více než 600 ruských podezřelých z válečných zločinů a začala stíhat asi 80 z nich.

Ukrajinský soud odsoudil dva zajaté ruské vojáky k více než 11 letům vězení, každého za ostřelování civilní oblasti v severovýchodní oblasti Charkova.

Mezitím Ruská federace pořádá cvičení s jadernými zbraněmi v regionu Ivanovo. Informovala o tom agentura Interfax s odkazem na ruské ministerstvo obrany.

Předsedkyně ruské Rady federace Valentina Matvijenková oznámila, že ruská ekonomika neutrpí ropným embargem EU kvůli novým trhům a rostoucím cenám pohonných hmot.

Ruská ekonomika letos poklesne méně, než se očekávalo, a inflace bude nižší, než se dříve předpokládalo, ukázal průzkum agentury Reuters mezi analytiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…