Richterová: Ženy si v Afghánistánu polepšily. A teď může být všechno pryč

08.09.2021 12:42 | Ze sítí

Poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, lídryně kandidátky koalice Pirátů a STAN v Praze, se zamyslela nad osudem afghánských žen. A někdejší ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach položil poslankyni jednu otázku. Podívejte se sami.

Richterová: Ženy si v Afghánistánu polepšily. A teď může být všechno pryč
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Olga Richterová, lídryně kandidátky koalice Pirátů a STAN v Praze, napsala pár slov k situaci žen v Afghánistánu. Připomněla, že ještě před pár desítkami let se afghánské ženy oblékaly jak chtěly, studovaly co chtěly a cestovaly bez doprovodu mužů kam chtěl. Jenže pak se v 90. letech minulého století chopilo moci hnutí Tálibán a ženy přišly o všechno.

Za to, že ženy chtěly studovat, je hnutí Tálibán nechávalo i popravovat. Ženy mohly chodit venku pouze v doprovodu mužských příbuzných a to jen v oděvu, který jim zakrýval celé tělo mimo očí.

Situace se změnila na počátku nového tisíciletí, kdy do země dorazili vojáci NATO a zbavili Tálibán moci. Ženy mohly opět svobodně studovat.

„Za tu dobu klesla díky lepšímu zdravotnictví úmrtnost žen při porodu o polovinu, počet studentek na vládních univerzitách se znásobil sedmkrát (Afghánistán měl třeba svůj slavný tým výzkumnic přes robotiku) a ženy se také začaly čím dál víc zapojovat do politického i společenského dění. Zastávaly tak mnoho společensky významných funkcí v politice, ale i ve školství, soudnictví nebo zdravotnictví. Teď to zase může být všechno pryč,“ napsala Richterová na sociální síti Facebook.

„Během života jedné generace se tak Afghánistán převrátil už několikrát vzhůru nohama. Afghánským ženám ale samozřejmě nabyté vzdělání ani zkušenosti se svobodou už nikdo vzít nemůže. V těchto dnech tak doufám, že se mezinárodním tlakem podaří napomoci tomu, aby tentokrát Tálibán nezamířil přímo do minulosti,“ doplnila poslankyně.

Zdeněk Škromach, bývalý ministr práce a sociálních věcí z ČSSD, položil Richterové jednoduchou otázku. „Co s tím, Olgo, uděláte?“

Olga Richterová a Zdeněk Šromach

Odpověď nedostal.

Olga Richterová a Zdeněk Škromach

Olga Richterová a Zdeněk Škromach

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…