Romové se vrací z Anglie. Petříček jim říká: Pozor, uvědomte si, co děláte

23.04.2020 7:23

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) v exkluzivním rozhovoru pro Romea TV hovořil o tom, jak se někteří občané Česka, kteří žijí ve Velké Británii, kvůli obavám z koronaviru vrací domů. Varuje však před tím, že pokud nebude mít občan do konce roku vyřízený status usedlíka, riskuje, že se nebude moci vrátit na ostrovy zpátky.

Romové se vrací z Anglie. Petříček jim říká: Pozor, uvědomte si, co děláte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček v rozhovoru varoval před tím, že se nacházíme těsně před brexitem. "Bude končit přechodné období, které je důležité hlavně z toho důvodu, že pokud naši občané dlouhodobě pobývají v Británii a nemají doposud zažádaný status usedlíka, může nastat riziko, že to nestihnou a nesplní veškeré podmínky. Je potřeba si ověřit, že mají vše v pořádku. Víme, že spousta našich spoluobčanů stále registrovaná není," řekl v rozhovoru pro Romea TV Petříček.

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí

Podle jeho slov se ministerstvo snaží občanům pomáhat, varuje naopak před mnoha nesprávnými nebo nepřesnými informacemi ze sociálních sítí. "Ne vždy jsou tyto informace pravdivé. My se snažíme našim občanům pomáhat prostřednictvím konzulátu v Manchesteru a ambasády v Londýně. Poskytujeme veškerou podporu tak, aby tento proces zvládli. Mohou se také obracet na celou řadu spolků," uvedl Petříček.

V souvislosti s návraty Petříček varoval, aby si lidé uvědomili, že ve chvíli dojezdu do Česka je povinná 14denní karanténa. A lidé by měli přemýšlet, jestli mají v Česku dostatečné zázemí, kde mohou tu karanténu trávit. 

"Lidi přijíždějící do Česka sledujeme. V tuto chvíli je z Velké Británie nulové letecké spojení, takže většina občanů přijíždí pozemní cestou přes pozemní hranice a tam probíhají kontroly," sdělil Petříček a zdůraznil právě nutnost 14denní karantény. Lidé by se po návratu měli hlásit ke svému ošetřujícími lékaři. "Měli by být ohleduplní také vůči vlastní rodině. Nikdy nevíte, jestli náhodou tu nemoc nemáte," řekl. Apeloval také na dodržování hygienických pravidel.

Co se týče otevření hranic, hovoří se podle Petříčka v současné době o nějakém výhledu. "Bude to určitě postupné," sdělil tím, že je nutné sledovat epidemiologickou situaci v okolních státech. Nevyloučil však ani to, že by se lidé o dovolených mohli dočkat cest k moři. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…