Romský památník v Letech se bude platit z norských fondů

25.04.2018 22:02

Stát nebude hradit památník romského holokaustu v místě bývalého vepřína v Letech. Zaplatí se z norských fondů, uvedl dnes na besedě v Letech pořádané Muzeem romské kultury náměstek ministra kultury René Schreier. Stát zaplatí demolici vepřína včetně odstranění ekologické zátěže a rekultivace. Demolice bude stát 117 milionů Kč, Ministerstvo kultury chce částku převést do svého letošního rozpočtu z vládní rozpočtové rezervy.

Romský památník v Letech se bude platit z norských fondů
Foto: České televize
Popisek: vepřín v Letech

„Na budování památníku se penězi stát podílet nebude,“ uvedl Schreier s tím, že na památník chce přispět Norsko milionem eur (asi 25 milionů Kč). Vepřín se bude bourat patrně až příští rok, původně předpokládala ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, že bude zbourán do konce roku.

Dnes však uvedla, že demolice bude náročnější, než si mysleli. Muzeum zřejmě koncem roku vyhlásí výběrové řízení na demoliční firmu. „Snad na jaře (2019) by mohlo být jasné, kdo bude demolici provádět,“ řekla dnes ČTK Horváthová. V areálu bývalého vepřína by mělo být návštěvnické centrum s expozicí, s vystavenými archeologickými nálezy a přednáškovým sálem pro školy a skupinové výpravy.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…