Rozhodnutí o euru je politické, vláda by o tom měla debatovat, radí Rusnok

18.02.2014 19:23

Bývalý premiér Jiří Rusnok se stal novým členem bankovní rady, z politické oblasti se tak přesunul do ekonomické. V Impulsech Václava Moravce se ale přesto vyjádřil o, podle něj, především politické otázce, a to přijetí eura.

Rozhodnutí o euru je politické, vláda by o tom měla debatovat, radí Rusnok
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Rusnok v Mostě

„Tábory“ ekonomů a politiků totiž často v diskusích o přijetí eura argumentují tím, že rozhodnout by měla ta druhá strana. To Jiří Rusnok kritizuje. „Oběma táborům se asi hodí argumentovat nějak účelově a druhým táborem,“ uvedl v rádiu Impuls.

Nakonec však problém přesunul spíše na stranu politiků. „Každá ekonomická analýza takto složitého jevu je podmíněna celou řadou předpokladů. A teď jde o to, jaké předpoklady si budete do té analýzy vkládat,“ vysvětloval expremiér. „Je to primárně politické rozhodnutí, toho technického je na tom velmi málo,“ dodal.

Podle něj jde u politiků ale často o řeči, které mají rozhodnutí o přijetí co nejvíce oddálit. „Vidím to jako alibistické komentování toho problému, abych o tom nemusel rozhodnout já, protože každé rozhodování v sobě nese rizika,“ míní Rusnok.

Zřejmě tak podle něj nebude o vstupu do eurozóny rozhodovat současná vláda, měla by o tom ale aspoň vést diskusi. Co se týče celkového hodnocení vlády, která tu jeho nahradila, je Rusnok zatím střízlivý a opatrný. Chce prý počkat na kroky, podle nichž by se daly vynášet soudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…