Rozkol ve vládě kvůli Teličkovi? Noviny píší o souvislosti s „neštěstím" ČSSD jménem Keller

09.05.2014 9:14

Vláda bude muset krátce po volbách rozhodnout o obsazení postu eurokomisaře. Ve hře jsou podle deníku Právo dvě jména, a to eurolídr ANO Pavel Telička a exministr financí, rektor soukromého bankovního institutu Pavel Mertlík. Toho prosazuje ČSSD. Právo píše, že v koalici se tak rýsuje další střet, protože ČSSD Teličku na eurokomisaře nepustí. Lidové noviny zase píší o rýsující se prohře ČSSD a o neúspěchu Jana Kellera.

Rozkol ve vládě kvůli Teličkovi? Noviny píší o souvislosti s „neštěstím" ČSSD jménem Keller
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lídr kandidátky ANO pro evropské volby připomněl své priority

Z ČSSD je podle deníku Právo slyšet, že Pavel Telička rozhodně vládou neprojde. A stejně tak prý Mertlík. Babišovci se prý na oplátku vzepřou zase sociální demokracii. Bohuslav Sobotka je proti Teličkovi a vyčítá se mu zejména jeho angažmá v Bakalově NWR a jeho lobbing v Bruselu. Ve vedení ČSSD prý zavládlo přesvědčení, že Telička bude hájit zájmy podnikatelských struktur, uvádí Právo.

„Chtěli bychom komisaře se zaměřením například na některou z ekonomických kompetencí,“ řekl Právu premiér Bohuslav Sobotka s tím, že je přesvědčen o vhodnosti kandidáta ČSSD na eurokomisaře Pavla Mertlíka.

Vicepremiér vlády Andrej Babiš ale tvrdí, že o eurokomisaři má rozhodnout výsledek voleb a průzkumy zatím dávají právě hnutí ANO značné naděje na úspěch. „Budeme prosazovat pana Teličku, pokud ve volbách uspějeme. Pan Mertlík je bývalý makroekonom a ministr financí, s fungováním EU nemá žádné zkušenosti,“ cituje Právo Babišův postoj.

Jak tedy po volbách dopadne vyjednávání v koalici o eurokomisaři, není ještě jasné. Pokud budou aktéři neústupní, může dojít na nějaký jiný scénář. Tím by mohl být i nějaký kůň vzadu.

Ve hře je i Martin Schulz

Redaktorka Lidových novin Kateřina Šafaříková se v dnešním vydání také věnuje otázce budoucího českého eurokomisaře. Podle ní v eurovolbách směřuje ČSSD k porážce a podstatný podíl na tom prý má volba lídra Jana Kellera. „Kellerovi se nepodařilo sdružit mimoměstskou sociálně frustrovanou populaci, což si ČSSD sázkou na ostravského marxistu slibovala, zato se mu podařilo odehnat městskou levici, která je náročnější na erudici kandidátů,“ píše Šafaříková v analýze.

Poslední tah ČSSD, tedy navržení ekonoma Pavla Mertlíka na post eurokomisaře, má prý vyvážit „efekt Keller“ a médiím také poskytnout jinou potravu než jen Pavla Teličku, kterého prosazuje ANO.

Podle Šafaříkové to odráží jistou bezradnost v české vládě při výběru vhodného kandidáta do Evropské komise. „Koalici zjevně chybí strategie, čeho chce v Bruselu dosáhnout,“ píše v LN Šafaříková.

Premiér Sobotka se již nechal slyšet, že uplatnění našeho budoucího eurokomisaře vidí v některé z ekonomických agend a podle LN si sociální demokraté myslí na hospodářskou soutěž. Zajímavá je proto informace, kterou LN dnes uvádějí, a to, že už v této věci komunikovali s Martinem Schulzem, pravděpodobným novým šéfem komise. To samozřejmě za předpokladu, že vyhraje levice, ale to je podle průzkumů pravděpodobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…