Rozpočet: Za chvíli vyčerpáno. Kde by měl Stanjura brát? Každý ví

02.06.2023 11:11 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Jednou ze zpráv tohoto týdne je bezesporu to, že schodek státního rozpočtu dosáhl koncem května historických 271 miliard korun. Zdá se, že chybí jen kousek k tomu, aby byl plánovaný schodek, který ministr Zbyněk Stanjura stanovil pod 300 miliard korun, naplněn už v polovině roku. Ve veřejném prostoru zaznívají návrhy kde a jak šetřit a kde naopak ne. Zůstane i tak tiché víno nedotknutelným? Před situací varují i mnozí ekonomové.

Rozpočet: Za chvíli vyčerpáno. Kde by měl Stanjura brát? Každý ví
Foto: FB Zbyňka Stanjury
Popisek: Zbyněk Stanjura vysvětluje vládní balíček

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35820 lidí
Z toho důvodu nechce Stanjura spoléhat pouze na vládní úsporný balíček, naopak chce ještě letos ušetřit na provozu státu navíc 20 miliard.

„Příští týden ponesu na vládu seznam rozpočtových opatření, kterými ve druhé polovině roku zbrzdíme prohlubování schodku,“ uvedl pro SeznamZprávy.cz

O tom, že se rozhodl šetřit na nepravých místech a peníze může získat i jinak, se ho snažilo přesvědčit několik známých osobností.

Jako jedna z prvních přispěchala s radou ministru financí bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Ta na svém twitteru doporučila uznání chyby a vystoupení z ideologického kruhu.

„Situace ještě pořád řešení má. Stačí vystoupit z ideologického kruhu, uznat chybu a vrátit daň tam, kde byla před zrušením superhrubé mzdy,“ myslí si ekonomka a s odkazem na tzv. válečnou daň ještě dodává, že Windfall tax to fakt nezachrání.

Je třeba dodat, že skutečně mnoho odborníků zpochybňuje plánovanou výši příjmů z této daně a uvádějí, že příjmy z ní budou mnohem nižší, než si Ministerstvo financí stanovilo v rozpočtu.

Na slova Nerudové reagoval odborník na energetiku a minoritní akcionář ČEZ Michael Šnobr právě poznámkou o windfall tax.

„Vy dobře víte, že windfall je průser jako kráva! Žádný rozpočet ani v Africe není postaven na finanční šikaně jedné jediné skupiny obyvatel – minorit ČEZ. Pokud na tomto omylu bude stát trvat, zažene budoucnost této země do neřešitelné situace,“ je přesvědčený.

Také novinář a vydavatel Deník N Ján Simkanič vidí jednu z příčin současné situace ve zrušení superhrubé mzdy.

„ODS by si přitom většinu toho trápení a ztrácení politického kapitálu ušetřila, kdyby nehlasovala pro zbytečné a kontraproduktivní zrušení superhrubé mzdy,“ napsal na svůj twitterový účet.

Do svého koaličního partnera se pustil i bývalý poslanec Jan Farský (STAN).

„Zrušení superhrubé mzdy byl nezodpovědný krok,“ zkritizoval ODS hned úvodem.

„Ve špatnou dobu a bez plánu, jak pokrýt ten obrovský výpadek,“ má Farský jasno.

„Byla to past od ANO, do které se chytila ODS. Teď je v té pasti celá koalice,“ obvinil Farský nejen opoziční hnutí ANO, ale učinil ODS zodpovědnou za problémy celé vládnoucí koalice.

„A mimochodem, když se rušila, mělo to být zrušení jen na dva roky,“ navedl kolegy na další postup.

To předseda Přísahy Robert Šlachta superhrubou mzdu nevinil. Přesto Zbyňka Stanjuru (ODS) varoval před zveřejněným plánem škrtů a doporučil mu náhradní zdroje hledat třeba ve vyvádění zisků mimo republiku.

„A je to tady. Zbyněk Stanjura chce plošně škrtat platy. Co takhle se podívat na zdanění nadnárodních korporací a vyvádění zisků do zahraničí,“ zeptal se a sám si i odpověděl.

„Do toho se jim nechce. Takže radši jdou obrat lidi a ničit budoucnost naší země.“

Na případné jiné zdroje úspor, než jsou Stanjurou uváděné škrty v platech, pojištěních a omezování peněz na vědu a výzkum, upozornil i redaktor serveru SeznamZprávy.cz Jindřich Šídlo.

„Jak se teď shání ty prachy do rozpočtu, napadlo mě, co tiché víno? Pořád nedotknutelný regionální poklad s příběhem?“ zeptal se provokativně s narážkou na předchozí vládní zdůvodňování, proč víno nedanit.

Šídla v tomto směru na jiném místě podpořil i lékař a vědec zabývající se rakovinou, ředitel Institutu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch. I on by evidentně dal přednost zdanění tichého vína před omezením financování české vědy a výzkumu.

„Spotřební daň na tiché víno by vynesla zhruba tolik, co vláda plánuje ušetřit 10% škrty ve vědě a výzkumu,“ začal doktor svůj tweet propočtem.

„Přitom ve vědě dojde fakticky k poklesu mnohem hlubšímu díky 20% inflaci. Povede to k odstavení technologicky náročných infrastruktur, odchodu chytrých lidí do zahraničí,“ varoval dále Hajdúch s tím, že nám zůstanou nemocní alkoholici na podpoře.

„Priority Ministerstva financí jsou jasné,“ zakončil svůj text s odkazem na skutečnost, že ve svých opatřeních Stanjura tiché víno nezmiňuje, zato se chystá omezit právě vědu a výzkum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já pamatuji Stanjuru, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePlankton , 02.06.2023 11:56:00
jak chtěl odvolávat Schillerovou, když se v plánování rozpočtu sekla o 40 mld. Kč a ještě do plusu. Že prý si ani nedovede rozpočet správně naplánovat. Tady se ukazuje odborník v praxi. On se sekl podstatně více a ještě do mínusu. Ale pořád se i s Fialou tváří, že se nic neděje a je vše v pořádku. Prezident by měl odvolat celou vládu, ale na to nemá koule.

|  12 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …