Rozpočtový výbor doporučil schválit změnu zákona o ČNB

10.04.2013 12:07

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil Sněmovně, aby schválila novelu zákona o České národní bance, která kromě jiného mění rozsah činnosti centrální banky. Nově by měla pečovat i o finanční stabilitu a bezpečné fungování finančního systému v Česku. Výbor doporučil vložit do novely některé změny, které například umožní ČNB, aby na základě dohody s ministerstvem financí investovala jeho peníze na finančním trhu.

Rozpočtový výbor doporučil schválit změnu zákona o ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Ministerstvo financí může podle zákona krátkodobě investovat přebytky peněz z účtů státní pokladny na finančním trhu nebo je půjčovat firmám, a to mimo jiné prostřednictvím dohody s ČNB. V zákoně o ČNB však dosud možnost uzavřít takovou dohodu chyběla. Proto ji výbor na návrh Radima Jirouta (ODS) doporučil do zákona doplnit. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl poslancům řekl, že by se ministerstvo dostalo do absurdní situace, protože by nemohlo využít ČNB jako svého agenta a muselo by se obrátit jinam. Výbor také doporučil odložit účinnost zákona od původně navrhovaného 1. dubna letošního roku na 1. červenec.

Nové cíle

Podle současného zákona je hlavním cílem ČNB péče o cenovou stabilitu. Ve vládní novele se jí jako součást hlavního cíle nově vkládá povinnost pečovat také o finanční stabilitu a bezpečné fungování finančního systému v ČR. Pokud to není v rozporu s tímto hlavním cílem, měla by ČNB nově podporovat i obecné hospodářské politiky EU se záměrem přispět k dosažení cílů unie. Tento požadavek se dostal do zákona ještě před vstupem do EU, měl ale odloženou účinnost.

Návrh zobecňuje i důvody pro odvolání guvernéra ČNB. Bude možné ho odvolat z funkce pouze tehdy, jestliže přestane splňovat podmínky požadované k jejímu výkonu nebo se dopustí vážného pochybení. Novela také ruší Výbor pro finanční trh, který je poradním orgánem Bankovní rady ČNB pro dohled nad finančním trhem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…