Rozzuřený Okamura: EU nám škodí. Musí skončit

05.04.2020 6:20

Tomio Okamura (SPD) se na svém facebooku vyjádřil ke konání Evropské unie. Zmapoval současnou práci europoslance Ivana Davida (SPD), který dle slov Okamury ani v době pandemie nezahálí, zúčastnil se dálkového jednání koordinátorů Zemědělského výboru, kde se europoslanec zasazuje o posilování soběstačnosti v zemědělských komoditách. Podle Okamury členství v EU nám neprospívá. „Evropská unie nám škodí, a proto musí skončit!“ upozorňuje.

Rozzuřený Okamura: EU nám škodí. Musí skončit
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

Okamura hned v úvodu zmiňuje, že europoslanec Ivan David (SPD) ani v době koronavirové pandemie nezahálí. V pondělí se dle slov Okamury zúčastnil schůze koordinátorů Zemědělského výboru prostřednictvím dálkové konference. Europoslanec se především zasazuje o zkrácení dodavatelského řetězce a posilování soběstačnosti v zemědělských komoditách. „To je důležité zvláště pro nás, když naše země není potravinově soběstačná. Též podpořil v době přicházející hospodářské krize aspoň odklad tzv. zeleného údělu, který bude stát ekonomiku biliony eur a za současné situace může způsobit totální katastrofu,“ vyjmenovává Okamura a dodává, že i v Evropském parlamentu se hnutí SPD snaží prosazovat zájmy ČR. „Evropská unie nám škodí, a proto musí skončit!“ apeluje vzápětí.

Ve výboru je europoslanec koordinátorem za vlasteneckou frakci Identita a demokracie.

Podle Okamury mezi navrženými opatřeními je i možnost zvýšení dosavadního limitu Evropské unie, takže členské státy nově budou smět dotovat svoje domácí zemědělské podniky až do výše 100.000 eur na jeden podnik.

„Sám Ivan David by navrhl clo ve výši dotací jako boj proti existujícímu dumpingu, ale to EU neumožňuje. Ostatní zemědělci v EU totiž dostávají jak z EU, tak ze svých států mnohem větší dotace a čeští zemědělci tomu mohou jen velmi těžko konkurovat,“ připomíná Okamura. A dodává, že dalším bodem jednání byla sklizeň jarní zeleniny, která je ohrožena problémem s cestováním sezónních pracovníků. „ČR produkuje jen čtvrtinu potřebné zeleniny, proto jí je a bude nedostatek,“ vysvětluje. Nyní jsme soběstační asi z 65 %. Brambor a ovoce dovážíme ročně kolem 25 %, zeleniny 65%…

Ivan David v rámci jednání také navrhl zásadní přehodnocení „víceletého finančního rámce“. Ten dle jeho slov počítá s omezením podpory zemědělství a s obrovským zvýšením podpory „zeleného údělu“ a imigrace. „Navrhl odklad tzv. zeleného údělu boje proti CO2, který bude stát biliony eur,“ sdělil Okamura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…