Rusko může rozšířit svůj vliv, upozorňuje server. Podívejte se kde

22.06.2014 21:45

Spojené státy řeší, jak naložit se situací v Iráku, kde se dominantní silou stávají radikálové z uskupení ISIL - Islámský stát v Iráku a Levantě. Do dění by se mohl zapojit syrský prezident Bašár Asad, kterého ještě nedávno hodlali Američané svrhnout. Své v tomto konfliktu řeklo ale i Rusko. Český překlad hodnocení složité situace v oblasti přináší server AC24.cz.

Rusko může rozšířit svůj vliv, upozorňuje server. Podívejte se kde
Foto: red
Popisek: Rusko

Zatímco Spojené státy podle všeho tlačí na odchod současného iráckého premiéra Núri Málikiho, Rusko může získat výhodu na mezinárodní šachovnici, pokud v tuto chvíli ohroženého premiéra podpoří. A tak se už také stalo. Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil iráckému premiérovi podporu v boji proti radikálům z ISIL.

„Jedna věc je jistá: čím více budou USA (a Saúdská Arábie a Katar) tlačit na Malikiho odstranění, tím více bude Rusko nabízet svou podporu a bilaterální kooperaci. A jestli syrské fiasko (Johna Kerryho) něco ukazuje, tak to, že Rusko se chystá rozšířit sféru vlivu svých 'národních zájmů' o zase další zemi,“ upozorňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…