Rusko přináší tvrdé obvinění: Ukrajinské raketové systémy byly v chodu, když spadlo letadlo. Zachytili jsme to

18.07.2014 14:25

Do přestřelky mezi proruskými separatisty a ukrajinskou vládou ohledně čtvrtečního zřícení malajsijského dopravního letadla na východě Ukrajiny se vmísilo ruské ministerstvo obrany. V páteční tiskové zprávě uvádí, že v oblasti pádu boeingu se nachází několik baterií ukrajinské protivzdušné obrany, které údajně byly ve čtvrtek v chodu. To si ale protiřečí s tím, co o protivzdušné technice na území Ukrajiny prohlásili ukrajinští vládní představitelé.

Rusko přináší tvrdé obvinění: Ukrajinské raketové systémy byly v chodu, když spadlo letadlo. Zachytili jsme to
Foto: repro Fox news, tan
Popisek: Hořící trosky letounu Boeing 777 kamerou Fox News

Ministerstvo obrany Ruské federace oznámilo, že ruské radiolokalizátory zachytily v den katastrofy, 17. července, na několika místech v okolí Doněcku signály z dvou ukrajinských baterií C-200 a tří baterií Buk-M1, které údajně v inkriminovaný den byly v chodu.

Zpráva také tvrdí, že technické vlastnosti komplexu Buk-M1 umožňují výměnu informací o vzdušných cílech mezi bateriemi jedné divize. To znamená, že mohlo dojít k tomu, že rakety mohly být také vypuštěny ze všech baterií dislokovaných u Andrejevky (8 km severně od Doněcku) nebo Grjudsko-Zarjansku (25 km východně od Doněcku).

SLEDUJEME Sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Lysenko: Boeing nebyl v dosahu naší techniky

Tato informace si však protiřečí s tím, co předtím uvedl ukrajinský představitel v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Andrey Lysenko. Ten totiž tvrdil, že boeing se nacházel mimo dosah ukrajinské protivzdušné techniky a že prověrka na místě prokázala, že všechny rakety jsou na svém místě.

Technika, která sestřelila letadlo, je nyní nejspíš v Rusku

Poradce ministra vnitra Ukrajiny A. Geraščenko podle Vesti.ua v pátek prohlásil, že jednotka Buk, která sestřelila letadlo z bodu Sněžnoe, měla být prý v noci převezená do Ruska. Informace prý pochází od ukrajinské rozvědky a svědků. Velitel separatistů Strelkov měl prý takto rozhodnout o zahlazení stop o zločinu a samotná jednotka byla už nejspíš zničena.

Následně však toto tvrzení Lysenko popřel, když agentuře Interfax sdělil, že ukrajinská strana nemá žádné konkrétní informace o přemístění jednotky Buk. Dodal, že 17. července byl kolem separatistů uzavřený kruh v těch oblastech, které ukrajinská armáda kontroluje, takže přemístění jednotky by ukrajinské armádě neuniklo. 

Zároveň  podle Interfaxu Ukrajina přiznala, že není pravda, že by kontrolovala celou hranici s Ruskem. Ze 30 přechodů jich je pod kontrolou jenom 17 a ve třinácti místech žádná kontrola není. 

Za vše prý může Rusko

Ukrajina zatím chce iniciovat mezinárodní vyšetřování katastrofy a z katastrofy obviňuje Rusko. Premiér Jaceňuk řekl: „Svět musí znát konkrétní jména těch zločinců a svět musí znát ty země, respektive tu zemi, která podporuje tyto bandity.“ 

Ukrajinská tajná služba navíc zveřejnila nahrávku, kde mají proruští separatisté mluvit o sestřelení letadla. Ukrajinský ministr Pavlo Klimkin podle diepresse.com řekl, že stopa vede do řad ruské armády a že to Kyjev doloží důkazy. 

Separatisté vinu popírají

Vůdce ukrajinských separatistů Igor Girkin, zvaný Igor Strelkov, podle informací světových médií nejprve na sociální síti VKontaktě přiznal, že malajsijské letadlo s 298 civilisty na palubě sestřelili jeho vojáci. Když si však uvědomil, že nešlo o ukrajinské letadlo, svůj příspěvek prý smazal.

Místopředseda vlády samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin v rozhovoru pro tiskovou agenturu Interfax odmítl, že by separatisté letadlo opravdu sestřelili. „Je to nesmysl. Nemáme zbraně na to, abychom mohli sestřelit letadlo pohybující se ve výšce 10 000 metrů nad zemí." 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…