Rušno kolem zprávy OLAF k Čapímu hnízdu: Babiš se bouřil na tiskovce. České státní zastupitelství nic nedostalo. Věc posuzuje Brusel

22.12.2017 13:03

Podle Evropské komise české úřady vyňaly Farmu Čapí hnízdo z projektů spolufinancovaných z evropských fondů. ČTK to dnes sdělila bez dalších podrobností mluvčí komise. Uvedla rovněž, že EK posuzuje zprávu Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) o financování farmy. Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno jedenáct lidí, mezi nimi i premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Policie po volbách opětovně požádala o vydání obou k trestnímu stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Rušno kolem zprávy OLAF k Čapímu hnízdu: Babiš se bouřil na tiskovce. České státní zastupitelství nic nedostalo. Věc posuzuje Brusel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi doporučení OLAF ohledně českého projektu známého jako Čapí hnízdo. Doporučení prostudujeme a vyhodnotíme. Byli jsme dále informováni, že české úřady už rozhodly, že výdaj vztahující se k tomuto projektu bude vyjmut z programu financovaného z evropských fondů,“ sdělila ČTK bez dalších podrobností mluvčí EK.

Babiš dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že neví, proč by měl sám dostat zprávu OLAF. Na dotaz, jak se staví k dřívějším informacím médií, podle nichž OLAF došel k podobným závěrům jako česká policie a našel nesrovnalosti ve financování farmy Čapí hnízdo, řekl, že otázka je nesmyslná.

Státní zastupitelství se dnes k informacím o vyšetřování OLAF nechtělo vyjadřovat. „Nic jsme neobdrželi, tudíž se nebudeme nijak vyjadřovat,“ řekla ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová

Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…