Rusové jsou sice bílí, ale nejsou Evropané. Milují krutovládu, řekl ruský autor

28.04.2022 9:28

Ruský spisovatel Viktor Jerofejev v rozhovoru polskému deníku Gazeta Wyborcza vysvětlil, jak se to má s Ruskem a jeho občany. Deník N ho po dohodě s polským listem přeložil pro české čtenáře. Jerofejev popsal, v čem všem se Evropané mýlí, když považují Rusko vlastně za evropskou zemi. Podle spisovatele přemýšlí ruský člověk zcela jinak. Jak tedy? Nahlédněte.

Rusové jsou sice bílí, ale nejsou Evropané. Milují krutovládu, řekl ruský autor
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Hned na úvod prozradil, že v Moskvě vůbec není cítit, že Rusko napadlo Ukrajinu. Trolejbusy jezdí dál, metro jezdí dál. Všechno v Moskvě funguje tak, jak fungovalo před 24. únorem 2022, kdy Vladimir Putin nařídil zahájit válku proti Ukrajině.

„Auta jezdí jako dřív, jen se na některých objevilo písmeno Z. Na stadionu v Lužnikách byla nějaká manifestace, hrstky nadšenců se procházejí, konají se dobře zorganizovaná masová shromáždění jako za Sovětů. Víc nic,“ poznamenal Jerofejev.

Spisovatel se sice zdráhá mluvit za nejrozlehlejší zemi na světě s více než 140 miliony obyvatel, ale v obecné rovině má za to, že vzhledem k tomu, že od Petrohradu až po Kamčatku má mnoho domácností televizi, kterou sleduje, tak také vidí státní propagandistický výklad o tom, jak Kreml prezentuje invazi na Ukrajině. A tomuto výkladu podle spisovatele většina ruské společnosti také věří.

Přidal jednu osobní zkušenost z Moskvy.

„Šel jsem k zubaři a dívkám na recepci jsem vyprávěl, že jsem se zrovna vrátil z Rigy. Byly zvědavé, ptaly se, jak tam je. Řekl jsem, že je tam plno ukrajinských vlajek, a ony znechuceně a vylekaně: ‚To je ale hrůza!‘“ prozradil.

Jedním dechem dodal, že změnit pohled Rusů na válku na Ukrajině a přimět je zamyslet se nad tím, jak na Ruskou federaci hledí většina světa, nebude snadné. Rusům je podle spisovatele celkem jedno, co si myslí ostatní svět.

„Tak vy byste chtěl Rusům vysvětlit, že existují jiné země, jiné národy, že Rusko není alfa a omega a že ho třeba někdo nemusí potřebovat? Oni to přece vědí, ale nemyslí si to,“ poznamenal Jerofejev. „A i když je Rus v Řecku nebo Turecku, myslí si, že je lepší než Řekové a Turci. Ne jiný, ale lepší. V Paříži je lepší než Pařížané, v Americe než Američané. Poláci jsou ostatně taky takoví,“ dodal obratem.

Pokusil se vysvětlit, proč se Rusko dívá na svět tak, jak se na něj dívá. Už ve školách je jim vštěpováno, že Moskva je vlastně třetím Římem, že je skutečným centem kultury. Centrem řízeným vladařem sedícím v Kremlu.

„Ve skutečnosti však pocházíme z říše Čingischána, ničitele jiných civilizací. Dobytý Bagdád, do té doby nejkrásnější město světa, nájezdníci opustili, když už nemohli snést smrad useknutých hlav navršených do mnohametrových pyramid. Vzešli jsme ze Zlaté hordy, asijské civilizace dobyvatelů a krvavých vrahů. Jinou státní tradici než despocii Rusko nemá. Nejdůležitější je milovat cara, poslouchat chána a pak, rabe, možná něco dostaneš.. ... Politická kultura v Rusku a ruská kultura vůbec je úplně jiná než ta vaše. My musíme milovat státní moc, protože ta se nikdy nemýlí,“ shrnul spisovatel narozený v roce 1947 situaci.

Evropané si podle něj myslí, že když jsou Rusové bílé barvy pleti, vlastně to jsou Evropané. Jenže realita je prý jiná. Jerofejev zdůraznil, že evropsky přemýšlí jen zlomek Rusů a ostatní obyvatelé Ruské federace na ně hledí trochu skrz prsty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…