Rusové panikařili ve Státní dumě: Jen ať nedopadneme jako s Běločechy

22.02.2013 18:31

Ruskou Státní dumu dnes nakrátko ovládl duch československých legionářů a jejich slavné sibiřské anabáze. Přivolali ho poslanci komunistické strany, kteří varovali před využíváním ruského území k přepravě vojenského materiálu západních spojenců z Afghánistánu. Může se prý opakovat situace stará bezmála sto let, kdy "Běločeši" z magistrály ovládli území od Sibiře po Ural.

Rusové panikařili ve Státní dumě: Jen ať nedopadneme jako s Běločechy
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

Slovem "Běločeši" v Rusku často označují příslušníky československých legií, jejichž vojenské akce v letech 1918-20 výrazně zasáhly do průběhu ruské občanské války. Několik desítek tisíc Čechoslováků tehdy v Rusku ovládlo obrovské území od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk. Dohodou o příměří z února 1920 si pak československé jednotky vymohly volný průjezd do Vladivostoku.

Rusko v poslední době uzavřelo několik dohod, které umožňují převoz vojenského materiálu západních spojenců z Afghánistánu. Tranzitní smlouvy už byly uzavřeny se Spojenými státy a Británií, novou smlouvu s Itálií dnes přišel do parlamentu vysvětlovat náměstek ministra zahraničí Alexej Meškov. Komunistický poslanec Valentin Šurčanov povzbuzován spolustraníky se v rozpravě zajímal o přesnou trasu italského tranzitu. "Kde je záruka, že se nebude opakovat situace z roku 1918 s Běločechy?" zeptal se nakonec ruského diplomata.

Šurčanov byl podle ruských médií otázkou tak zmaten, že nevěřil vlastní uším a vyžádal si její opakování. Rozpaků ho zbavil předseda dolní komory parlamentu Sergej Naryškin. "Otázka zněla, zda Itálie obsadí naše území podél tranzitní trasy z Afghánistánu. Byla to otázka řečnická, děkuji," ukončil debatu Naryškin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…