Rusové prý sestřelili ukrajinský bitevník

17.07.2014 13:15

Ruská stíhačka prý ve čtvrtek sestřelila ukrajinský bitevník. Informovala o tom agentura Reuters. K činu se ale podle BBC přihlásili proruští separatisté. Ukrajinské úřady to odmítají a obviňují z činu Rusy. A nebylo to prý poprvé, kdy jim "sousedé" sestřelili letadlo.

Rusové prý sestřelili ukrajinský bitevník
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Agentura Reuters ve čtvrtek informovala o tom, že ruská stíhačka ve středu večer sestřelila nad ukrajinským územím ukrajinský bitevník Su-25. Podle ukrajinských úřadů bitevník na východě Ukrajiny prováděl operace proti proruským separatistům. Pilot se údajně stihl katapultovat a byl zachráněn vládními silami.

Středeční sestřelení letadla nad východoukrajinským Luhanskem podle svých slov zachytil na videu jeden z ukrajinských občanů. Shlédnout ho můžete ZDE .

K středečnímu sestřelení stíhačky se podle informací britské televizní stanice BBC přihlásili rebelové. Vůdce povstalců Igor „Strelkov“ Girkin se prý pochlubil, že ve středu během bojů o hraniční přechod Marinivka jeho muži zasáhli dva ukrajinské bitevníky Su-25.

Mluvčí Národní bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny Andrey Lysenko nicméně vyvrátil, že by za sestřelení stíhačky mohli rebelové. Podle něj je to vysoce nepravděpodobné, jelikož separatisté nemají prostředky, kterými by byli schopní zasáhnout letadlo v takové výšce. Čin podle něho spáchali Rusové.

Lysenko rovněž BBC prozradil, že Rusové zřejmě mohou i za sestřelení dopravního letadla An-26. To bylo zasaženo v pondělí při přeletu nad východní Ukrajinou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…