Růst platů státních zaměstnanců? Opět se jedná

16.08.2022 11:12

Odboroví předáci a lídři vládních stran se za týden sejdou k dalšímu jednání o navýšení platů pracovníků veřejného sektoru. Vyjednávání bude pokračovat v úterý. ČTK to řekl mluvčí svazů veřejné sféry a předák úřednických odborů Pavel Bednář. Odbory požadovaly kvůli vysoké inflaci přidání ještě letos. S vládou se nedohodly. Kabinet počítá od září s růstem tarifů u zmrazených platů, ale ne ve státní službě.

Růst platů státních zaměstnanců? Opět se jedná
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Od ledna pak chce vláda zvednout platový základ o deset procent policistům či hasičům. O navýšení u dalších profesí se bude vyjednávat. Devět svazů je kvůli výdělkům od začátku června ve stávkové pohotovosti, další čtyři je podporují.

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával letos v prvním čtvrtletí veřejný sektor 712 100 lidí. Průměrný plat činil 40 352 korun. Meziročně se zvedl o dvě procenta. Polovina pracovníků pobírala víc než 37 633 korun. Inflace v červenci meziročně dosáhla 17,5 procenta.

Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna zvedl platový základ neboli tarif o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím se pro letošek výdělek zmrazil.

Odbory žádaly kvůli vysoké inflaci pro pracovníky veřejných služeb a správy přidání buď od srpna, nebo od září. Pro lidi se zmrazeným platem požadovaly navíc deset procent a pro učitele a zdravotníky pevnou částku 700 až 1000 korun. Pro všechny pak chtěly vyjednat další zvýšení od ledna.

Odboráři se s ministry sešli už dřív, poté jednali 19. července s lídry vládních stran. Na navýšení se nedohodli. Šéf vládních lidovců a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání řekl, že podle dřívější dohody se zmrazené výdělky od září o deset procent zvednou. Podle Jurečky by se to mělo týkat asi 305 000 zaměstnanců.

Zmínil, že kvůli stavu rozpočtu pro letošek pro další přidávání není prostor a s navyšováním pak kabinet počítá od ledna. Shrnul, že o desetinu by si měly od začátku příštího roku polepšit bezpečnostní sbory a o pět procent ostatní profese. Odbory žádají výraznější růst.

Jednání mají pokračovat po zveřejnění predikce vývoje české ekonomiky. Nové údaje budou známy v pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…