Řvali Babišovi před barákem. Byl tam i „čestný člen“. Čeho? A kdo? Jen jsme zírali

06.01.2021 12:37

V neděli zanechali aktivisté před vilou Andreje Babiše rakev a transparenty, na kterých je vyjmenováno, co všechno jeho vláda „zabila“. Padaly výzvy, aby se Babiš vrátil do své vlasti. Ale mezi těmi, kdo se demonstrace zúčastnili, byl i „čestný člen“ Dělnické mládeže.

Řvali Babišovi před barákem. Byl tam i „čestný člen“. Čeho? A kdo? Jen jsme zírali
Foto: Repro Youtube
Popisek: Aktivista Dominik Bastl na smutečním pochodu k Babišově vile

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

V neděli 3. 1. čekalo Andreje Babiše nepříjemné překvapení, demonstranti uspořádali „Smuteční pochod za zbytečné oběti vlády České republiky“ přímo v Průhonicích, kde má premiér svou vilu. Účastníků nebylo mnoho, přesto organizátoři kvitovali, že jich přišlo více, než očekávali. „Máme povoleno dojít až k Babišovi, můžeme mu tam zanechat nějaký koblihy, co jsem viděla, že tady máme. Transparenty, co máme v ruce, máme taky jenom povolené dát na trávníček, takže jsme rádi, že nám to umožnili s tím, že budeme poslouchat a budeme mít roušky, tak to jsme zvolili, že to je cesta menšího zla,“ informovala přítomné pořadatelka Lucie Main. Ivo Osovský, další organizátor prohlásil, že skupinek bojujících proti opatřením je více, ale je potřeba je dát dohromady a postupovat společně.

Po pár projevech se 4 muži chopili rakve s nápisy „Ústavní svobody“ a „Občanská práva“ a českou vlajkou, na které byl název města Rokytnice v Orlických horách a vydali se na pochod směrem k vile. Zbytek demonstrantů následoval se smutečními transparenty za zvuku smutečního pochodu.

Rakev pak aktivisté složili u plotu a opatřili květinami, svíčkami a igelitkou plnou koblih. Za ní pak umístili transparenty vyjmenovávající oběti vládních opatření, např. důvěru vládě, zdravý selský rozum, právní stát, pravdu, naději snížit státní dluh či výuku na školách.

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí
„Vzhledem k tomu, že se jedná o smuteční pochod, tak bychom symbolicky měli držet minutu ticha za veškeré oběti, nejenom oběti covidu-19,“ vyzval Osovský. Po minutě ticha chtěl pustit vzkaz „neváženému premiérovi Babišovi“, ale ostatní začali „vzkazovat“ sami. „Babiši, PRÁSK, a ještě budu za hrdinu,“ zařval demonstrující v třírohém klobouku. „Už jeď domu a nevotravuj tady,“ ozvalo se dál, ovšem s námitkou: „On nemá kam dom, tam ho zavřou taky.“ Pak už zazněl vzkaz z reproduktoru, který Babiše vyzývá, aby začal balit kufry, protože zneužil moc ve volbách mu svěřenou ke svému vlastnímu prospěchu: „V tuhle chvíli už národ moc dobře ví, komu tu moc svěřil za plané sliby a koblihy. Proto vás vyzývám, odejděte z naší země dřív, než budete souzen za veškeré vaše skutky občany země české.“ Načež si přítomní zazpívali českou hymnu, zapíchali transparenty s oběťmi koronaviru do záhonků před vilou a postupně se vydali zpátky na náměstí, kde na organizátory čekali reportéři CNN Prima News.

Mezi těmi, kdo se akce účastnil, byl i Dominik Bastl. Bastl je na stránkách Dělnické mládeže, mládežnické organizace Dělnické strany, veden jako „čestný člen“. Zmíněn je také jako účastník osmého celostátního sjezdu Dělnické mládeže, který se uskutečnil 19. října 2019. „V rámci sjezdu DM dále vystoupil jako host národovecký aktivista Dominik Bastl, který přednesl delegátům zdravici od předsedy spřátelené Národní demokracie Adama B. Bartoše. Sjezdu byli dále přítomni předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas spolu s výkonným místopředsedou DSSS Jiřím Štěpánkem,“ uvádí Dělnická mládež.

A na profilu Dělnické mládeže visí i Bastlova stížnost, že byl jeho kanál odstraněn ze serveru YouTube. „Stalo se tak kvůli jistému zmetkovi, který patrně neunesl řečenou pravdu v některém z videí a jako odporná krysa jej nahlásil ke kontrole,“ stěžoval si v únoru aktivista v tričku s nápisem Vlasti zdar! a orlicí.

Na akci s rakví u Babišova domu si Bastl průvod natáčel a následně se nechal vyfotit s transparentem „Odvaha vzdorovat“. Kromě toho byl na demonstraci také minimálně jeden fanoušek skupiny Ortel, jak je možné z jeho bundy usuzovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…