S diktátorskými režimy se máme přátelit, radí Zeman

04.03.2014 18:31

Zavedení sankcí nevede k žádnému rozumnému výsledku, řekl prezident Miloš Zeman k plánům Západu uvalit sankce na Rusko kvůli vojenské intervenci na ukrajinském Krymu. Zeman se také skepticky vyjádřil k prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, který akci svých vojsk označil za humanitární misi s cílem pomoci ohroženým ruským občanům na Krymu.

S diktátorskými režimy se máme přátelit, radí Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman byl hostem pořadu Hyde Park. Vysílalo se přímým přenosem z Pražského hradu

„Vzpomínám si na humanitární bombardování Jugoslávie. A když jsem pak přijel do Bělehradu, tak moc humanitárně nevypadalo, protože jsem tam viděl zbořenou nemocnici," řekl novinářům v pražském Karolinu Zeman. K chystaným sankcím USA, případně Evropské unie, proti Rusku se prezident staví skepticky.

„Jednou jsem byl v Miami a říkal jsem kubánským emigrantům: blahopřeji vám k vaší politice sankcí. Je tak úspěšná, že Fidel Castro je už 50 let diktátorem. A na příkladu Castra vidíte, že sankce k žádnému rozumnému výsledku nevedou," řekl Zeman.

Ukrajinci musí volit

Ruský prezident Putin dnes v besedě s novináři zdůraznil, že jeho země nechce bojovat s ukrajinským lidem, případné rozhodnutí o nasazení ruské armády bude směřovat jen k ochraně ruských obyvatel. „A kdyby se na Krymu stalo něco ukrajinským občanům nebo tatarským občanům, tak má podle stejné logiky zasáhnout Ukrajina?" řekl dnes novinářům Zeman.

Český prezident zopakoval svůj stabilní názor, že se na Ukrajině mají uskutečnit parlamentní a prezidentské volby, které vyřeší situaci po pádu prezidenta Viktora Janukovyče. „Není možné, aby o vládě rozhodovalo jakékoli náměstí. Ať je to Majdan, ať je to náměstí ve Lvově nebo naopak náměstí v Doněcku. Ať většina Ukrajinců si zvolí svoji politickou reprezentaci," uvedl Zeman.

S diktárorskými režimy by se mělo obchodovat

Většina Krymu je po víkendu pod kontrolou ruských vojáků, jejichž invazi západní státy označily za nepřijatelnou. Události vyvolalo sesazení režimu prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Janukovyče. Současné dění na Krymu a snahy jeho ruských obyvatel o spojení s Ruskem dnes přirovnal předseda českého Senátu Milan Štěch k situaci v pohraničí Československa v roce 1938.

Tehdy také část tamních obyvatel německé národnosti volala po připojení k nacistickému Německu. „Sudety patřily tisíc let pod české království, zatímco Krym byl asi 400 let pod ruskou vládou," podotkl Zeman. Možností, jak působit na autokratické nebo diktátorské režimy, je podle Zemana politické působení, které zahrnuje vzájemný obchod, turistiku i výměnu studentů. Když demokracie do podobné země proniká co nejintenzivněji, může to vést i k rozkladu autokratického režimu, uvedl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ane, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…