S krizí v Česku přibývá pojistných podvodů

17.07.2012 22:08

Pojistných podvodů v Česku opět přibylo. Lidé se nebojí ani podvodů za desítky milionů korun. Pojišťovny se brání vlastními týmy detektivů i počítačovými simulacemi, které odhalují fingované autonehody. Ty patří k nejčastějšímu typu podvodů.

S krizí v Česku přibývá pojistných podvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V tuzemsku skokově přibývá odhalených pojistných podvodů. Jen Česká pojišťovna přišla za první půlrok na falešné škody skoro za 200 milionů korun. Jedná se o nárůst o více než 30 procent. V porovnání s prvním pololetím roku 2009 tento výsledek představuje dokonce 60procentní nárůst. Ostatní pojišťovny jsou na tom podobně a shodují se, že počet pojistných podvodů bude letos rekordní. 

Češi jsou stále vynalézavější

V prvním pololetí přibyly hlavně menší podvody, zejména případy, kdy klient při nahlášení skutečné pojistné události současně hlásí i škody, které se nestaly. Stále dominují škody na motorových vozidlech, výrazně ale stoupá podíl podvodů v pojištění odpovědnosti. Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Češi jsou čím dál vynalézavější. Nejnovějším trikem je třeba zinscenovat drobnou autohavárii na parkovišti obchodního domu. Hlavní výhody? Nevýrazné prostředí a téměř žádní svědci. Záznamy z bezpečnostních kamer, pokud na parkovišti nějaké jsou, se archivují většinou maximálně tři týdny, což podvodníci moc dobře vědí. Detektivové pojišťoven nemají nouzi ani o kuriozní pokusy, jak se Češi chtějí dostat k penězům.

"Stále platí, že vždy, když se zhoršuje ekonomická situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Vypadá to, že na konci tohoto roku budeme svědky dalšího smutného rekordu," uvedl vrchní ředitel úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman.

"Podvody jsou častější, ale v menším objemu. Podvodníci to na pojišťovnu zkoušejí obvykle až v případě, kdy jim vznikne reálná škoda. Pojistné plnění se následně snaží úmyslně navýšit pro své obohacení," upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka. Zatímco dříve se detektivové setkávali hlavně s většími škodami, v posledních měsících řeší i případy za dvacet, třicet tisíc korun, které se měly stát na parkovištích u nákupních středisek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …