Sankce, Krym a Kosovo. V ČT se tvrdě střetli Mládek s Niedermayerem

08.09.2014 22:33

Před kamerami České televize se spolu v otázce protiruských sankcí, Krymu a Kosova střetli ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Hádali se o Kosovo, Krym i NATO. Mládek přidal ekonomicko-vojenskou úvahu.

Sankce, Krym a Kosovo. V ČT se tvrdě střetli Mládek s Niedermayerem
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jan Mládek, Jiří Dolejš a Luděk Niedermayer v Událostech, komentářích

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, místopředseda komunistů Jiří Dolejš a europoslanec Luděk Niedermayer zvolený do europarlamentu za TOP 09 diskutovali v pondělních Událostech, komentářích České televize o dopadech protiruských sankcí na českou ekonomiku.

Jsou sankce k něčemu?

„V této obtížné situaci je obtížné hledat nějaké rozumné kroky, my především potřebujeme zastavit ten konflikt," ohodnotil ministr Mládek zprávu, že se EU rozhodla nakonec přijmout další sankce. „Celá věc má řadu háčků. Například i tento. Pan prezident Porošenko nemá pod kontrolou celou ukrajinskou armádu, na východě země bojují různé skupiny,“ pokračoval ministr. Není tak jasné, zda sankce k něčemu povedou. V Česku jsou navíc kvůli sankcím ohrožena pracovní místa. „Vzájemná obchodní výměna je výhodná pro obě dvě strany. A pokud bude rozbita, tak to poškodí Rusko i EU,“ zdůraznil Mládek

V podobném duchu se vyjádřil i Jiří Dolejš. Mechanismus sankcí považuje za špatný, protože sankcionované státy se mohou v globalizovaném světě obrátit na jiné partnery.

Niedermayer byl zcela opačného názoru. „Sankce měly být přijaty ihned,“ prohlásil rezolutně europoslanec. A to i kvůli obsazení Krymu. Na to ale zareagoval Mládek. „Pan Niedermayer tady zastupuje stranu, která se podílela na případu Kosova... Neměli jsme uznat Kosovo a pak nemůžeme uznat ani Krym,“ podotkl Mládek. Niedermayer to označil za manipulaci s fakty, ale ministr si trval na svém.  

Porovnejte si ekonomickou sílu Ruska a Západu

Ministr Mládek k tomu navíc podotkl, že ekonomická síla zemí NATO je nesrovnatelně větší než ekonomická síla Ruské federace. Z tohoto pohledu pak položil zásadní otázku, kde se nakonec zastaví expanze NATO? Bude nám to stačit u Lvova, kladl si otázku ministr. Niedermayer ale nesouhlasil ani s touto úvahou. „Znamená to snad, že máme ekonomicky slabšímu Rusku tolerovat anexi cizího území? " ptal se v reakci europoslanec. Mládek zdůraznil, že ČSSD anexi Krymu neuznává, jiná otázka už je podle něj například federalizace Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…