Schillerová jde na porážku. V sobotu v 9:00. A hned po ní Faltýnek

11.02.2022 22:51 | Analýza

Sněm hnutí ANO, vedeného bývalým premiérem Andrejem Babišem, se uskuteční v sobotu 12. února v Praze na Chodově. Na programu bude především volba předsednictva. V pozvánce to sdělil mluvčí opozičního hnutí Martin Vodička. Babiš už dříve řekl, že post předsedy ANO bude obhajovat.

Schillerová jde na porážku. V sobotu v 9:00. A hned po ní Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Alena Schillerová

Do vedení hnutí míří opět Andrej Babiš. Na sobotním sněmu v Praze nebude mít protikandidáta na pozici předsedy. Bývalý premiér, o kterém se hovoří také jako o jednom z možných favoritů budoucích prezidentských voleb, obdržel nominaci ze všech krajů.

Redakci mnohem víc zajímalo dění pod ním.

A asi největší boj v kuloárech probíhal až do pátku o post 1. místopředsedy.

Dle našich informací se o tuto vrcholovou pozici utkají dva bývalí členové vládního kabinetu Alena Schillerová a Karel Havlíček. Zatímco druhý jmenovaný zvládl řídit resort dopravy a průmyslu bez větších potíží a mediálních kotrmelců, někdejší ministryně financí má z ostudy kabát. A to poté, co na ni prasklo, že utratila dva miliony ze státní kasy za chod svého Instagramu.

Konec Faltýnka i Schillerové

V této souvislosti bude namístě připomenout, že právě o svých sociálních sítích hovořila už v minulosti. V lednu 2021 na Impulsu řekla, že obsah na sociálních sítích jí pomáhá tvořit tiskový odbor ministerstva financí.

„Instagram si ale spravuji sama. Je to takový můj koníček. Rodinu mám daleko, takže mám čas se věnovat těmto věcem,“ dodala tehdejší ministryně financí s tím, že hlavní část fotek je tam z pracovního prostředí.

Dosud rezonující kauza jí zlomila vaz nejen u řady voličů, ale především u Andreje Babiše.

Z krajů podle našich zjištění získala pouze dvě nominace. Karel Havlíček jich má deset. Je tedy jasné, že 1. místopředsedou se na 90 procent stane právě on.

Zbylých deset procent představuje teoretická možnost, že se o funkci přihlásí někdo během sněmu na místě. PL takové indicie nemají.

Druhým zajímavým bodem je budoucnost Jaroslava Faltýnka. Dříve vlivný poslanec a lobbista se po řadě kauz stáhl. Nadcházející sněm bude zřejmě jeho poslední, Faltýnek má podle všech zjištění státnicky odejít. Vystoupit s projevem, poděkovat a zmizet.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Na post místopředsedy podle všeho kandidovat nehodlá.

Vondráček, Brabec, Macura?

A kdo se tedy postaví za duo Babiš & Havlíček jako řadový místopředseda?

ParlamentníListy.cz od tří zdrojů získaly tato jména: Richard Brabec, Tomáš Macura, Jana Mračková Vildumetzová, Adriena Gabrielová, Jana Pastuchová a Ivo Vondrák. O dalších se spekuluje.

Co jisté je, že o pozici místopředsedkyně nebude usilovat někdejší středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Nominaci na krajském sněmu obdržela, poděkovala za důvěru, ale nepřijala ji. „Rozhodla jsem se naplno věnovat práci v Poslanecké sněmovně, ve stínové vládě a svému regionu,“ sdělila ČTK.

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček už v lednu řekl, že ani on nebude pokračovat jako místopředseda, ač tuto funkci zastává od roku 2019.

ParlamentníListy.cz budou sledovat sněm v online režimu.

Informace budeme přinášet průběžně celý víkend.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…