Sčítání a účtování: Pane Sobotko, asi je to zlé. Mezi elitou ČSSD se už mluví o Vašem konci

26.10.2013 15:42

Průběžné sčítání hlasů z předčasných voleb zatím nepředpovídá žádné velkolepé vítězství ČSSD. Sociální demokraté chystají na osmnáctou hodinu jednání grémia strany. V kuloárech sociální demokracie se mluví o možném tlaku na rezignaci předsedy Bohuslava Sobotky.

Sčítání a účtování: Pane Sobotko, asi je to zlé. Mezi elitou ČSSD se už mluví o Vašem konci
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Po uzavření volebních uren je sečtena již zhruba polovina odevzdaných hlasů. Kromě jiných překvapení, jakým je ještě výraznější úspěch hnutí ANO Andreje Babiše či zatím neočekávaný propad Strany práv občanů – zemanovci, průběžné sčítání hlasů ukazuje oproti původním předpokladům slabé vítězství ČSSD.

Vedení sociálních demokratů proto na osmnáctou hodinu svolalo zasedání grémia strany a podle dostupných kuloárních informací tam může dojít k tlaku na dosavadního šéfa strany Bohuslava Sobotky, aby odstoupil z funkce.

Kampaň stála na Sobotkovi, ať převezme zodpovědnost

Zisk ČSSD se zatím v průběžném sčítání výsledků voleb pohybuje kolem 22 procent, což není žádný silný mandát k sestavení stabilní vlády a povolební jednání rozhodně nebudou jednoduchá.

O aktuální náladě ve vedení strany pro ParlamentníListy.cz pod příslibem anonymity promluvil přímo v Lidovém domě dobře obeznámený zdroj: „Nechci mluvit o tom, jestli budeme předsedu Sobotku nutit k rezignaci, ale je potřeba vzít v potaz, že předvolební kampaň byla postavená hlavně na něm. Takže pokud ten volební výsledek bude skutečně v těch současných předběžných číslech, bude na Sobotkovi, aby vystoupil sám a nějak se k tomu postavil. Nám jde o stranu, ne o sebe,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj dobře obeznámený se současným děním ve vedení ČSSD.

Nehodlám rezignovat, komentuje Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se nechystá rezignovat. Naopak v rozhovoru pro ČT zdůraznil, že sociální demokraté zvítězili a musejí sestavovat novou vládu.

„Volební výsledek není takový, jaký jsme si představovali, ale je to zatím nejlepší výsledek. My jsme nekandidovali proto, abychom vyhráli, ale proto abychom sestavovali vládu. Takže o tom brzy začneme jednat. Sociální demokracie je přirpavena se sestavování ujmout,“ prohlásil.

S ODS ani TOP 09 spolupráce nebude

Odmítl už spolupráci s ODS i TOP 09. „Počkáme si na konečný výsledek. V každém případě budeme jednat s těmi, kteří se do sněmvony dostanou. Dodržíme svůj slib, že nebudeme vyjednávat s ODS ani s TOP 09. Možná půjdou i lidovci, pokud se tam dostanou,“ konstatoval Sobotka.

A odmítl, že by měl v tuto chvíli rezignovat. „Pokud sociální demokracie vyhrála, pak úkolem předsedy je sestavovat vládu. My nebudeme opakovat chybu z roku 2010, kdy i personální změny ve vedení vedly k tomu, že vládu nakonec sestavovaly jiné strany. Je jasné, že pokud by se sociální demokracii nepodařilo sestavit vládu, mělo by být zvoleno nové vedení,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…