Šéf České pozice: Nevypočitatelný. Takový bude Zeman

08.03.2013 12:31

Je tomu teprve pár okamžiků, co se do čela země oficiálně postavil Miloš Zeman. Jaký bude nový prezident a co lze od něj očekávat za měsíc, za půl roku, za rok? Odpovědi na tyto otázky hledal István Léko, zakladatel a šéfredaktor České pozice.

Šéf České pozice: Nevypočitatelný. Takový bude Zeman
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Zeman se může pyšnit bohatou politickou minulostí, i přesto však bude podle Léka jednoznačně prezident zcela nevypočitatelný. K takové domněnce ho vedou zejména tři skutečnosti, Zemanův věk, možné vlivné osoby v jeho okolí a záliba v alkoholu. „Pokud Miloš Zeman bude v jeho nadměrném požívání pokračovat, zanechá to na něm čím dál zřetelnější stopy,“ varuje Léko.

Do politiky se totiž Zeman navrací ve věku 68 let, v němž se lidé obvykle stávají tvrdohlavými a neohlíží se na nikoho. „Nikomu nic nedluží, nedeterminují ho žádné obchody z minulosti. Dá se říct, že je bez diskuse nejsvobodnějším českým politikem současnosti,“ míní šéfredaktor České pozice.

Pomsta nejlépe chutná zastudena

V kuloárech se hodně spekuluje, kdo stojí v Zemanově pozadí a tahá za pomyslné nitky. „Má svého Dalíka, nebo Janouška? Ovládá ho lobbista Miroslav Šlouf, Martin Nejedlý, nebo Zdeněk Zbytek?“ ptá se Léko. Zatím to ale prý vypadá tak, že si nově zvolený prezident od těchto lidí udržuje patřičný odstup a významným způsobem ho nikdo neovlivňuje.

Zemanovi se ale také přisuzuje i další negativní vlastnost, a to pomstychtivost. „Říká se, že seznam lidí, kteří ho při jeho prvním pokusu stát se prezidentem zradili, má v ruce pevně stisknutý. Na nadcházející sjezd sociálních demokratů prý prezident jede s jedním cílem: Pomstít se,“ připomíná Léku jednu z častých spekulací. Pokud se ukáže, že je pravdivá, dočkáme se prý nejednoho překvapení.

Podle názoru Léka se Zeman jako hráč může srovnávat s Václavem Havlem či Václavem Klausem, přesto bude nejnevyzpytatelnější ze všech novodobých prezidentů a více než mnoho záleží na tom, jak se s tím politická scéna popere.  „Pro Miloše Zemana dnes začíná nejen doba prvního mandátu, ale také nová prezidentská kampaň. Nevíme, jak se za pět let budou jmenovat jeho vyzyvatelé, ale Miloš Zeman jistě už dnes ví, že na Pražském hradě bude chtít zůstat až do roku 2023. Jakou cestu si vybere?“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…