Šéfka unijní diplomacie mluví o dalších sankcích proti Rusku

06.11.2014 14:41

Evropská unie může kvůli ukrajinské krizi uvalit na Rusko další sankce. Dnes to na oficiální návštěvě Polska řekla vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová. Šéfka unijní diplomacie ostře kritizovala volby na východě Ukrajiny, které uspořádali proruští separatisté a které Moskva i přes výhrady Západu a Kyjeva uznala.

Šéfka unijní diplomacie mluví o dalších sankcích proti Rusku
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

„Otázka sankcí je stále na stole," řekla Mogheriniová, která do Polska zavítala v rámci své první cesty v nové funkci. Zdůraznila také, že jakékoli rozhodnutí v této věci bude vycházet z vůle všech 28 členů evropského bloku.

Ve středu předseda nové Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že protiruské sankce se prozatím nezmění. Juncker se v blízké době chce sejít s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, termín návštěvy ale stanoven ještě nebyl.

O další strategii se bude jednat 17. listopadu

Volby na východě Ukrajiny Mogheriniová označila za „nelegální a nelegitimní" a za „velmi špatné znamení". „Situace v oblasti je mimořádně špatná," dodala s tím, že lidé na východě Ukrajiny nadále umírají. Na východě sice platí příměří, na kterém se vláda s povstalci dohodla v září, obě strany se ale navzájem obviňují z jeho porušování.

O další unijní strategii vůči Ukrajině a Rusku chce Evropská unie jednat 17. listopadu, kdy se sejdou ministři zahraničí unijních zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…