Senát dnes schválil, že vazbu u některých obviněných nahradí elektronické náramky

20.04.2016 11:30

Někteří z obviněných do budoucna nebudou posíláni do vazby, ale budou hlídáni prostřednictvím elektronických náramků. Počítá s tím novela trestního řádu, kterou dnes schválil Senát. Norma, kterou nyní dostane k posouzení prezident, také ukládá trest obecně prospěšných prací vykonat do roka místo nynějších dvou let.

Senát dnes schválil, že vazbu u některých obviněných nahradí elektronické náramky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Novela také zruší pravidelné soudní přezkumy důvodů pro trvání ambulantního ochranného léčení. Podle ministerstva spravedlnosti jsou pouze formální.

Rozšíření možnosti využívání elektronických náramků se zatím v praxi uplatnit nemůže, neboť několik výběrových řízení na dodání těchto monitorovacích zařízení v minulosti zkrachovalo. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) senátorům řekl, že nyní ministerstvo v soutěžním dialogu vyjednává se šesti subjekty.

Elektronické náramky zatím jen u domácího vězení a podmínečně propuštěných

Trestní řád zatím umožňuje využít elektronické náramky pouze u trestu domácího vězení a u podmíněně propuštěných vězňů, kteří mají povinnost zdržovat se doma. Výhodu rozšíření monitoringu i na vazebně stíhané vidí ministerstvo spravedlnosti v tom, že by se na rozdíl od pobytu ve vazební věznici nepřetrhaly sociální vazby obviněného – byl by dále v kontaktu s rodinou, mohl by docházet do zaměstnání a věnovat se svým zájmům.

Náramky by mohli mít podle novely ti obvinění, u nichž by nebylo nezbytně nutné provádět nepřetržitou fyzickou kontrolu, ale na druhou stranu by vzhledem k jejich osobním poměrům i okolnostem případu nestačilo uložení alternativního opatření – třeba peněžité kauce nebo dohledu probačního úředníka. Pokud by náramek signalizoval, že obviněný porušil uloženou povinnost zdržovat se v určitý čas na určitém místě, měl by být podle ministerstva bezodkladně vyrozuměn příslušný státní zástupce, soudce a policie, která by obviněného zadržela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…