Senátor Dryml v ohrožení. Hlásí se nám z ostřelovaného Izraele

16.11.2012 15:11

Senátor a ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml poskytl ParlamentnímListům.cz krátký rozhovor z izraelského Tel Avivu, nedaleko něhož dopadají palestinské rakety. Situace se vyhrocuje, armáda mobilizuje.

Senátor Dryml v ohrožení. Hlásí se nám z ostřelovaného Izraele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

„Byl jsem na konferenci o bezpečnosti a poslední situace se vyhrotila, když byl zabit vojenský šéf Hammásu v pásmu Gazy a Palestici z okupovaných území byl zahájen raketový útok, bylo to asi přes dvě stě raket,“ informoval o aktuální situaci senátor.

Byly tam prý i rakety, které dopadaly v blízkosti jistého přístavu, kde byl Vladimír Dryml v rámci delegace den před tím na prohlídce. Rakety dopadly i nedaleko Tel Avivu, asi dvanáct kilometrů.

Lidé se bojí atentátů

„Situace se vyhrocuje, Izrael samozřejmě mobilizoval přes třicet tisíc záložníků, všude je zvýšená pohotovost, v hotelích je zvýšená ochrana, byla mimořádná bezpečností opatření na letištích, což sice způsobilo problémy, ale dá se to pochopit. Situace skutečně nevypadá dobře a všichni se bojí atentátníků a teroristických útoků. Je to vidět na lidech, kteří jsou z toho všeho nervózní,“ popisuje Dryml.

Do krytů se podle jeho slov zatím ukrývat nemuseli. „My jsme tyhle problémy neměli, na těch územích jsme nebyli, a pokud ano, žádné útoky tam v té době nebyly. Nervozita je ale samozřejmě znát. Na začátku našeho příjezdu došlo i k incidentu na Golanských výšinách, kde poprvé od sedmdesátých let došlo k minometnému útoku ze strany Sýrie a odpověď byla samozřejmě dělostřelecká,“ uvádí v rozhovoru s redakcí ParlamentníchListů.cz.

„Nikdo neví, co může přijít. Blízcí o mě mají strach“

„Bylo to velmi překvapivé, neboť to bylo považováno za velmi klidné místo, pak to přešlo do pásma Gazy,“ doplnil. „Uvědomme si, že Izrael není velká země, je otázkou, co všechno může přijít. I my jsme byli značně znepokojeni tou situací, protože nikdo neví, co se může stát, obzvláště v takovýchto zemích,“ reaguje senátor Dryml na otázku, zda se cítí v ohrožení života.

„Naši známí a blízcí z České republiky o nás samozřejmě měli strach, ale izraelská strana se o naši bezpečnost postarala dostatečně. Chápeme, že konflikt, který tam je, je dlouhodobý, ale měl by se vyřešit mírovými prostředky,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz v krátkém rozhovoru z Tel Avivu senátor za SPOZ Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…