Senátor Valenta varuje před nájezdem na vsetínskou JEDNOTU: Vyžeňme ty šmejdy

14.12.2017 10:51

„Musíme si říct, jestli chceme zachovat malé podniky, malé prodejny.“ „Nic už těm lidem nepodepisovat!“ Senátor Ivo Valenta varoval delegáty i starosty před byznysem, který je podle něj veden „nájezdnickým způsobem“. Sám je ochoten se v celé věci, související se situací vsetínského spotřebního družstva JEDNOTA, angažovat. I to zaznělo na setkání v Grandhotelu Tatra ve Velkých Karlovicích.

Senátor Valenta varuje před nájezdem na vsetínskou JEDNOTU: Vyžeňme ty šmejdy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Zjistil jsem, že jsou tu praktiky, které se mi nelíbí. Chci tady žít a bydlet, proto budu bojovat proti takovýmto praktikám. Pokud chci s někým udělat nějaký společný podnik nebo chci něco vybudovat, musím postupovat dialogem, dohodou a své partnery přesvědčit, že přináším to správné řešení, a ne postupovat nájezdnickým způsobem,“ vysvětlil senátor Ivo Valenta na setkání s delegáty vsetínského spotřebního družstva JEDNOTA, se starosty z regionu a také se zaměstnanci.

Senátor reaguje na iniciativu firmy COOP JEDNOTA OBCHODNÍ a.s., která se rozhodla, že vstoupí do vlastnické struktury vsetínského spotřebního družstva JEDNOTA, a proto začala vykupovat podíly. Vedení družstva JEDNOTA se brání, situaci komplikuje i nápadně podobný název společnosti, která oslovuje původní družstevníky a nabízí jim smlouvy. Valenta vsetínskému družstvu JEDNOTA slíbil, že se ve věci bude angažovat jak politicky, tak osobně. „Tím, že naše skupina zde investuje stovky milionů korun do cestovního ruchu, myslím si, že je moje povinnost jako politika i Ivoše Valenty, abychom těmto praktikám zabránili a lidem vše vysvětlili,“ doplnil.

V místnosti, kde se členové družstva se senátorem sešli, byly na projektoru promítány informace o aktuální situaci, které senátor komentoval. „Je neuvěřitelné, že spekulanti nechávali družstevníky podepisovat bianko plné moci, na kterých nebylo vůbec uvedeno, koho družstevníci zplnomocňují k tomu, aby je zastupoval při hlasování v družstvě. Ten dotyčný si tam mohl napsat třeba i Marťana,“ poznamenal a vyjmenoval další právní problémy.

Pokud by se podařilo společnosti COOP JEDNOTA OBCHODNÍ její plánovaný podnikatelský záměr uskutečnit, předpokládá Valenta následující pokračování: „Svolali by schůzi, pak vše přeměnili na akciovou společnost a vyšachovali by drobné družstevníky. Pak by JEDNOTU rozprodali po jednotlivých obchodech, parcelách a majetek by šel pryč,“ vysvětlil s tím, že má informace o tom, jak postupovali dotyční podnikatelé v minulosti, které také konkrétně vyjmenoval. „Mám strašně rád výzvy. Když chce někdo okrást stovky lidí, to mě dokáže vytočit na červenou. Nemám rád tyto praktiky. Opravdu jsme jako podnikatel začínali s úvěrem 80 tisíc korun a budovali jsme firmu nahoru,“ doplnil s tím, že tvrdé podmínky podnikání zná a „rychlý vývar“ neuznává.

„Sám jsem dostal zprostředkovaně nabídku…“

Senátor také uvedl: „Sám jsem dostal zprostředkovaně nabídku, že tito lidé z toho odejdou pryč, když jim dám 150 milionů. Říkal jsem si, že to má asi pro ně nějakou cenu... O to více je zapotřebí říct vám všem: nenechte si to sebrat! Není to pravda.“ Valenta je přesvědčen o tom, že podíly mají daleko vyšší hodnotu, „než nějakých ubohých deset nebo dvacet tisíc“: „Vidíte sami, jak už to zvyšují na třicet. Když jim poteče do bot, budou nabízet čtyřicet, možná někomu padesát. Možná v taškách někomu donesou peníze a budou přesvědčovat.“

Zdůraznil, že je potřeba především udržet drobné obchody na Valašsku a možností, jak to udělat, je více. „Vy byste měli společně s vedením JEDNOTY určovat politiku toho, jak chcete, aby JEDNOTA vypadala, a pak se mnohé podaří. Zůstat jen tak a nechat si to ukrást, to už se stalo v této republice ve spoustě firem,“ apeloval.

Sám vysvětlil, že chce „pomoct, aby družstevníkům podíly nesebrali“. „V podstatě tím, že jim pomůžu, nebo tím, že mohu být spoluinvestorem nebo jen můžu být ten, který bude z povzdáli pomáhat. Pro mě to bude výzva a já vám ji nabízím,“ upřesnil. „Musíme si říct, jestli chceme zachovat malé podniky, malé prodejny,“ uvažoval.

Vystoupil také právník Petr Bernátek: „Pomáhám členům představenstva s právními službami a problémy. Hlavní problém, který vidím pro členy, kteří již podepsali smlouvy o budoucích smlouvách, je to, že k 31. 3., když se pánům nepodaří získat 51 procent členů Jednoty, měli by vrátit částku, kterou dostali. Nevíme, jak na tom někteří členové jsou, víme, že podíly prodaly i celé rodiny. Když za nimi tito lidé přijdou, že mají 5. nebo 10. dubna do tří dnů vrátit třicet, čtyřicet, padesát tisíc korun, nevím, zda na to budou mít.“ „Domnívám se, že smlouvy, které jsou podepsané, jsou od počátku neplatné. Plná moc podepsaná ‚blankytně‘ je neplatná, každý si tam může dopsat, co chce. Kdyby lidé chtěli tuto plnou moc zrušit, nevědí, komu ji mají zrušit,“ popsal Bernátek.

Macek: Nechceme opouštět vesnice, cílem je co nejširší síť

Pár slov na setkání přidal i předseda JEDNOTY, spotřebního družstva ve Vsetíně, Ladislav Macek. „Od roku 1984 jsem v Jednotě, předtím jsem byl na jiných pozicích. Jinde jsem nebyl zaměstnán. Jen pro představu řeknu základní čísla o naší firmě, máme 75 potravinářských prodejen, pět průmyslových prodejen, pět stavebnin, děláme miliardu obratu, v obratu jsme osmí v republice ze 47 družstev, zaměstnáváme 600 lidí a je nás jako členů cca 1 400,“ představil Macek.

„Chtěl bych zmínit hlavní náš cíl a prioritu, mé krédo, dlouhodobý záměr. Chceme poskytovat služby v dědinách, kde jsme. Nechceme opouštět vesnice. Cílem je co nejširší síť a zaměstnanost. Je to naše krédo a bohužel na to teď doplácíme, protože toho využili... Nebudu používat špatná slova... Řeknu kulantně, jak to říkají právníci ... využila protistrana,“ doplnil. „To, co jsme prodali, etablovali jsme do zvelebování prodejen. Oni využili toho, že máme filozofii, že jsme táhli i ztrátové provozy,“ dodal.

Valenta také uvedl: „Potřebujeme vyhnat ty šmejdy, stabilizovat členskou základnu, kdo chce zůstat, tak zůstane, kdo ne, dá se udělat dohoda.“ A znovu zopakoval: „Nedávejte podíl pryč, bude mít do budoucna vyšší hodnotu.“ Pak už byl dán prostor pro diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…