Senátor Žaloudík věří, že se o covidu jednou dozvíme pravdu. Otázek má stále více

11.08.2021 22:07

Českou onkologii není podle senátního výboru potřeba zachraňovat, ale kultivovat a podporovat. Přibývá úspěšně léčených pacientů, ale i těch, kteří kvůli covidu odložili preventivní vyšetření. O tom, jak se to projeví v léčbě rakoviny a zda je potřeba, aby v tuzemsku vznikl zcela nový onkologický institut se sídlem v Praze, v pořadu Interview ČT24 hovořil onkolog, chirurg, senátor Jan Žaloudík (nestr. za ČSSD). Věří, že se o covidu díky BIS dozvíme pravdu s odstupem sedmi let, stejně jako tomu bylo v případě vrbětické kauzy.

Senátor Žaloudík věří, že se o covidu jednou dozvíme pravdu. Otázek má stále více
Foto: Repro Prostor X
Popisek: Senátor za ČSSD Jan Žaloudík

Senátní zdravotní výbor dnes jednal o stavu onkologie. Podle Žaloudíka je česká onkologie ve vývojové fázi. Národní plán obnovy proto počítá s tím, že se do onkologické péče investuje zhruba 8,5 miliardy. Senátor vyjmenoval, do čeho by se tyto finance měly investovat prioritně: Jednou z priorit je pomoc pro Prahu, okolí a celému Středočeskému kraji, kde se situace zdá být nejkomplikovanější. Je nutná organizace a provázanost,“ zdůraznil, že zde chybí zařízení, která známe z Brna, Amsterdamu, Budapešti či Paříže.

Nový onkologický institut, který nám chybí, byl prý ve hře téměř před 40 lety. „Nebudete mi to věřit, ale o českém onkologickém ústavu jsem poprvé slyšel už v roce 1982, když pánové Koutecký, Chodounský, Bek a Kubec v Brně oznamovali, že v krátké době na Pleši vznikne něco úžasného, velkého a integrovaného... No, tak teď se k tomu dostáváme znovu a my tomu fandíme,“ podotkl onkolog Žaloudík.

Na otázku, zda není lepší rozložit více péče do krajů, než vytvořit špičkové onkologické centrum, poté argumentoval: „Je to o personálu, tam je problém lidí, není to o betonu. Nechceme rušit síť Kompletních onkologických center (KOC), která zde je, ale chceme pro Prahu symetrii vůči Brnu. A podpořit Středočeský kraj, pokud je tu ta příležitost. Když se tu pánové a dámy domluví, budeme vznik centrálního pracoviště podporovat. V rámci Evropy je centralizovaných ústavů asi 90 a my jsme členy této sítě onkologických ústavů,“ řekl Žaloudík, že i tímto pohledem je třeba na věc nahlížet.

Nový institut bude vyžadovat minimálně 1800 nových pracovních míst, mělo by se jednat o doktory a sestřičky z jednotlivých KOCů a z nemocnic: „Samozřejmě, že to nebude 1800 úplně nových lidí. Nebudou to noví marťani, kteří odněkud přijdou. Budou to lidi, kteří se stáhnou do toho nového a stáhnou se tam velice rádi. Přijdou třeba z Bulovky, z Motola, z Homolky, z Vinohrad a dalších,“ řekl senátor.

„Jen bych s tím vším ještě chvíli vyčkal; napřed zde k tomu musí být vůle a přesvědčení. Naši pražští kolegové se musí hlavně domluvit, co vlastně přesně chtějí,“ zdůraznil.

Na vzniku onkologického institutu staví Andrej Babiš část své předvolební kampaně. K boji s rakovinou ho podle jeho vlastních slov přivedl Žaloudíkův výstup v Senátu v loňském roce k tomuto tématu. V něm senátor upozornil, že ročně na rakovinu umírá 30 tisíc Čechů.

V souvislosti s tím tehdy Žaloudík v Senátu kritizoval nebývalou pozornost, kterou získal koronavirus. Podle ministerstva zdravotnictví však i nemoc covid-19 zabila v Česku 30 tisíc lidí. Změnil Žaloudík v průběhu pandemie pohled na covid i na to, jakým způsobem Babišův kabinet s covidem bojoval? „Mně přibylo naopak akorát více otázek a těším se na to, že se budou v budoucnu ještě řešit.“

Stále nemáme potřebnou analýzu mrtvých, což sliboval pan Ladislav Dušek už v loni v červenci. Pan Černý jako náměstek na ministerstvu zdravotnictví skončil, tak věřím, že ještě nějakou analýzu provedeme. Ročně máme 100 tisíc mrtvých tak jako tak, musíme se podívat, kdo umíral. Dejme tomu, že se říká, že zemřelo 30 tisíc lidí na covid; to ale ještě neznamená, že necháme umírat dalších 30 tisíc lidí na rakovinu,“ konstatoval Žaloudík.

Jedním dechem dodal, že dopady pandemie na prevenci a léčbu nádorů naštěstí nezaznamenali: „Nepochybují, že covidová akce způsobila nějaké nové případy, chtěl bych jen vidět číselnou analýzu. Musíme ale vědět, u koho, protože v onkologii jako takové se nám to neprojevilo. Já žiju ve světě, kde máme pouze jednoho či dva mrtvé s covidem v onkologickém ústavu,“ uvedl senátor.

Jaké má byt podle Žaloudíka poučení z pandemie? „Měli bychom se zabývat i zbytkovým prostorem, neměli bychom zanedbat něco u infarktů, úrazů a podobně,“ míní.

Institutem Václava Klause byl prý požádán o článek k této problematice: „Nedobral jsem se k ničemu jinému, než že jsem napsal článeček „Covidí virověk plný otazníků“; je to sedm stran otázek,“ zmínil.

Doufá, že do věci, jak je to ve skutečnosti s covidem, se vloží i Bezpečnostní informační služba. „Jak to je s Vrběticemi jsme se také dozvěděli až po sedmi letech. Předpokládám, že BIS, která se zatím o covidu nezmiňovala jako o bezpečnostní hrozbě, že kolem roku 2027 budeme mít nějaké první informace,“ dodal onkolog Žaloudík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…