Senátorská křesla chce v letošních volbách získat 46 stran

08.09.2014 16:28

Senátory chce v letošních říjnových volbách získat 46 stran a hnutí. Dvě pětiny z celkového počtu 243 kandidátů, konkrétně 95, jsou nestraníci. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad na volebním webu.

Senátorská křesla chce v letošních volbách získat 46 stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

Plný počet 27 kandidátů nominovali jen sociální demokraté a komunisté. Hnutí ANO navrhlo 26 adeptů, ODS 24. Tato strana se ale dohodla s TOP 09 na tom, že si v některých obvodech nebudou konkurovat. TOP 09 a STAN dohromady nominovali 21 kandidátů. Lidovci navrhli 17 kandidátů, Úsvit deset, stejně jako Strana práv občanů. Předstihla je Strana svobodných občanů s jedenáctkou uchazečů o senátorský mandát.

Pouze po jednom kandidátovi nominovalo 27 stran a hnutí, z nichž mnohá vznikla teprve letos v souvislosti s komunálními volbami, které se budou konat 10. a 11. října souběžně s prvním kolem senátních voleb. Platí to například pro uskupení Ostravské fórum, Město pro vás nebo Toryové exposlance ODS Oldřicha Vojíře.

Kandiduje i hnutí Kozí alternativa

Naopak pouze v senátních volbách mají z nováčků svá želízka v ohni třeba Solidarita, Vlast a Zákon (SVAZ), Hnutí dobrých proměn (HDP) nebo hnutí Kozí alternativa (KOZY), za které kandiduje jeho spoluzakladatel, aktivista Stanislav Penc.

Z celkového počtu kandidátů je jen 37 žen (zhruba 15 procent), při předchozích volbách před šesti lety jich bylo 34. O půldruhého roku se zvýšil také průměrný věk kandidátů na necelých 56 let. Nestraníků mezi kandidáty naopak procentuálně mírně ubylo. Před šesti lety tvořili 41,5 procenta uchazečů, nyní 39,09 procenta.

Nejstarším letošním kandidátem je osmasedmdesátiletý František Čuba, který kandiduje za Stranu práv občanů. K nejmladším, tedy k čtyřicátníkům, patří desítka kandidátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…