Server: Policie odposlouchávala nejvíce za poslední čtyři roky

03.07.2014 11:49

Počet policejních odposlechů byl loni nejvyšší za poslední čtyři roky. S odvoláním na aktuální policejní analýzu o tom informuje server iHNed.cz. Jednou z příčin růstu může být to, že velkou část odposlouchávaných tvoří lidé zapojení do obchodu s drogami, ti ale mění SIM karty každý týden, čímž se číslo odposlechů zvyšuje.

Server: Policie odposlouchávala nejvíce za poslední čtyři roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Podle serveru policisté loni nasadili 6540 odposlechů, od roku 2009 jich přibylo více než dva tisíce. Používání odposlechů se zvýšilo v případech hospodářských zločinů, daňových úniků a korupčních případů.

„Například v roce 2009 kriminalisté použili odposlechy 270krát při vyšetřování trestných činů veřejného zájmu, jak jsou ve statistice označena zneužívání úředních pravomocí nebo úplatky. Loni bylo takových odposlechů 842,“ uvedl server.

Policejní analýza nepřináší vysvětlení, proč počet odposlechů roste

Podle něj z policejní analýzy odposlechů, kterou policie musí pravidelně zpracovávat, nevyplývá, proč jich celkově od roku 2009 přibylo více než 2000. Server poukazuje na to, že přestože počet všech trestných činů klesá, odposlechů přitom přibývá.

Jedno z možných vysvětlení přináší poslanec a advokát Lukáš Pleticha (ČSSD): „Ze své praxe vím, že třeba u drogové kriminality ti lidé často mění čísla – používají třeba jednu ‚simku‘ týdně. To pak počet odposlechů výrazně naroste.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…