Severodoněck: Pro Ukrajinu zlé. Už kontroluje jen kousek

21.06.2022 8:43

Bitva o Severodoněck se podle všeho pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar přiznala, že Rusové mají v oblasti značnou zbraňovou i personální převahu. V Mnichově mezitím v rámci sankcí zabavili ruskému poslanci tři byty; nikoli jen zmrazili, ale rovnou zabavili. A OSN oznámila, kolika milionům lidí hrozí kvůli ruské agresi na Ukrajinu hladomor.

Severodoněck: Pro Ukrajinu zlé. Už kontroluje jen kousek
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Velitel separatistické luhanské armády oznámil světu, že Ruská federace nashromáždila dostatek rezervních sil, aby mohla rozpoutat rozsáhlou ofenzívu proti ukrajinskému Severodoněcku, o který se už řadu dní vedou tvrdé boje.

Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v pondělí večer oznámil, že Rusové přivezli na bojiště další desítky kusů těžké techniky, které již rozmístili do pozic a připravili k útoku. Pokud jde o situaci v samotném Severodoněcku, podle gubernátora je „většina města je pod kontrolou (ruské armády). Nyní ukrajinská armáda kontroluje pouze průmyslovou zónu a území závodu Azot.“

Další tvrdé boje podle Hajdaje probíhají také v Lysyčansku, Bachmutu i na pozemích komunikacích mezi těmito městy. Lysyčansk prý Rusové ostřelovali prakticky nepřetržitě posledních 24 hodin.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar v pondělí oznámila, že boj o Luhanskou oblast stále probíhá, ale tamní situace je pro ukrajinskou stranu velmi složitá, a že jakékoli předpovědi jsou „extrémně obtížné“ vzhledem k „dynamické povaze bojů“. „Každou půlhodinu se situace mění,“ dodala s tím, že Ruská federace má momentálně v oblasti k dispozici více vojáků i těžké techniky než ukrajinská strana.

Prezident USA Joe Biden oznámil, že se při své cestě do Evropy, na summit NATO ve Španělsku, pravděpodobně nezastaví na Ukrajině, aby ukrajinským ozbrojeným silám ještě víc nezkomplikoval již tak dost složitou bezpečnostní situaci. Za velmi pravděpodobné však považuje, že se Ukrajina v příštích dnech stane kandidátskou zemí na členství v EU.

V Německu berou sankční politiku vůči Rusku válčícímu na Ukrajině důsledně. Úřady zabavily ruskému poslanci a jeho ženě tři byty, které v německém Mnichově vlastnili. Jde o vůbec první případ, kdy byl ruskému politikovi ze sankčního seznamu majetek zabaven, a nikoli pouze zmrazen. Nájemníci mohou v bytech zůstat, ale nájemné nemají platit na účet ruského poslance, nýbrž mnichovskému soudu.

Ruská blokáda ukrajinského obilí je „skutečným válečným zločinem“, poznamenal vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Zdůraznil přitom, že sankce uvalené Západem na Rusko nemají na hrozící potravinovou krizi vliv. Tady je podle něj viníkem Ruská federace. „Nejsou to evropské sankce, co vytváří tuto krizi,“ prohlásil Borrell.

Podle OSN by ruská invaze na Ukrajinu mohla uvrhnout až 49 milionů lidí do hladomoru nebo do podmínek podobných hladomoru, kvůli jejímu ničivému dopadu na globální dodávky potravin a jejich ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…