Škoda mluvit, uvedl Ransdorf o volbách na Ukrajině. Pak se ale přece jen rozepsal a stálo to za to

01.11.2014 12:27

Europoslanec Miloslav Ransdorf zavítal v době konání voleb na Ukrajině do Dněpropetrovské oblasti. Byl jedním z patnácti členů Evropského parlamentu, kteří vytvořili pozorovatelskou misi EP. Když na svém profilu na PrlamentníchLIstech.cz hodnotí Ukrajinu po volbách, bere si na pomoc výrok slavného hejtmana Bohdana Chmelnyckého: „škoda hovoryty!“. Volby, které ukázaly, že lidé odmítají radikály, prý často provázela fyzická napadání, špinění protivníků, rozbíjení, krádeže a ničení volebních stánků a materiálů. Ukrajinu prý navíc čeká sociální výbuch, už kvůli cenám plynu.

Škoda mluvit, uvedl Ransdorf o volbách na Ukrajině. Pak se ale přece jen rozepsal a stálo to za to
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předák setniny křičí: „Sláva Ukrajině.“

„Voleb se účastnilo 29 stran a hnutí a předvolební kampaň byla plná porušování volebního zákona. Fyzická napadání, špinění protivníků, rozbíjení, krádeže a ničení volebních stánků a materiálů, to vše pod heslem připojení Ukrajiny k evropským hodnotám,“ konstatuje Ransdorf.  

On sám popisuje, že se zasadil, aby vyslanci Evropského parlamentu pozorovali volby i v Dněpropetrovské oblasti. „V Dněpropetrovsku totiž působí, jak se vyjádřil v Kyjevě jeden vysoký funkcionář, příliš ‚aktivní‘ gubernátor. Jím je Ihor Kolomojskij (který si mj. přisvojil 606 tisíc tun technické ropy z ropovodu Oděssa-Brody, čímž zasadil stabilitě ropovodu těžký úder. Bude kvůli tomu sice vyšetřován, ale tomu se může smát. Co kdyby rozvinul své čtyři prapory a nechal je táhnout na Kyjev?“ vykresluje složitost situace komunistický europoslanec.

Ransdorf popisuje ve svém příspěvku na ParlamentníchListech.cz situaci, která určitě trápí Ukrajince, a to ekonomickou krizi. Navzdory tomu prý strany, vyjma Opozičního bloku, neměly ekonomický program. Přitom jen od začátku letošního roku klesl HDP o 22%, uvádí europoslanec.

„Kvůli energetické krizi dostala školní mládež od 24. října do 9. listopadu dárek v podobě volna a vysokoškolákům bylo sděleno, že budou mít v zimě celé dva měsíce uhelných prázdnin. Ve volebních místnostech se netopilo vůbec, domácnosti dostaly určitý příděl tepla teprve dva dny před volbami,“ popisuje neveselou situaci Ransdorf.

Jaceňukovým tématem je pouze zlé Rusko

Technicky byly volby prý připravené dobře. Ale všude bylo vidět uniformy před volbami, během nich i po nich.

„První v soutěži kandidátek skončila Lidová fronta Arsenije Jaceňuka. Jaceňuk je mužem jednoho tématu, kterým je zlé Rusko. Jeden britský novinář se ho zeptal, co bude dělat, když napětí s Ruskem, které on pořád vyostřuje, přesáhne únosnou mez. Jaceňuk odpověděl, budeme bojovat (s Ruskem? To jistě. Svou vůlí a odhodláním je porazíme. Přesně tak mluvil i Hitler). Položil jsem mu dotaz, co udělá s fatální majetkovou nerovností (sto nejbohatších Ukrajinců vlastní 38% národního majetku!). Odpověděl mi, že to vyřeší snížením daní (totéž sliboval i Janukovyč, aby pak malým a středním podnikům daně zvýšil o 60%). Jaceňuk připravil návrh koaliční smlouvy, která předpokládá 36 (!!!) nových zákonů do konce roku. Už vidím tu kvalitu. Porošenko jásal nad tím, že k volbám sice přišly hlavně starší osoby, ale na kandidátkách byli mladí (dodal bych jako třeba jeho dvaadvacetiletý ‚zkušený‘ syn ve Vinici),“ vypichuje Miloslav Ransdorf křiklavé momenty volebního klání na Ukrajině.

Celý Ransdorfův článek ZDE:

Sociální nejistota vyústí v ukrajinskou emigraci

Miloslav Ransdorf se domnívá, že ztížené životní podmínky přimějí Ukrajince k emigraci, což se dotýká i nás.

„Volby ukázaly, že voliči nepřijímají radikály, ale ti se určitě nevzdají. Zemi čeká sociální výbuch (zvláště má-li pravdu agentura UNIAN, která avizovala čtyřnásobné zdražení plynu), ale není jasné, jakým směrem půjde. Sociální nejistota v každém případě vyústí v ukrajinskou emigraci, což pocítíme my všichni. Vždyť už dnes u nás žije přes 105 000 Ukrajinců,“ shrnuje Ransdorf.

„Jak říkal ukrajinský národní hrdina, slavný hejtman Bohdan Chmelnyckyj: ‚škoda hovoryty!!‘ Uzavírá svou obsáhlou poznámku ke stavu Ukrajiny po volbách komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…