Škromach je tyranosaurus. A Slávek byl vždy ten druhý na skútru

13.02.2011 7:15

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach je v politice už dlouho. Je z něj prý takový politický tyranosaurus. I starý ještěr má ovšem ambice, Škromach chce být místopředsedou. Opět. S přestávkami jím je už 14. let. Ale nevzdává to. A fandí Michalu Haškovi.

Škromach je tyranosaurus. A Slávek byl vždy ten druhý na skútru

"Pravda je, že ve straně něco pamatuji. Někteří nás nazývají dinosaury... Dinosaurus je býložravec, já bych to viděl na tyranosaura, protože to v politice jinak nejde," řekl Škromach serveru Aktuálně.cz.

On sám tvrdí, že dělal celý život "konzistentní politiku loajální k sociální demokracii". "Politická strana nemá podléhat poptávce, ale má vytvářet nabídku," podotkl. Je přitom jedno, kdo je šéfem. Ačkoli on sám fandí jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi, nevadil by mu ani Bohuslav Sobotka.

Slávek jako druhý na skútru. Neumí se rozhodnout

"Znám oba kandidáty od poloviny 90. let," přiznal. "A vyhodnocuji si to tak, že pro sociální demokracii je nyní lepší vedení pragmatického Michala Haška, který prošel postem starosty, má větší zkušenosti z normálního života. Slávek byl vždy ten druhý na skútru, byl dobrý, ale bohužel v některých situacích je potřeba umět se rozhodnout."

Sám by na předsedu kandidovat nechtěl, je prý na řadě mladší generace. Místopředsedu by ale zkusil rád. Znovu. Pokud oba kandidáti na šéfa nepřistoupí na dohodu, že ten neúspěšný bude 1. místopředsedou, rád by jím byl Škromach. I kdyby se měl v boji utkat se středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

"Pokud by nevyšlo, že by se oba hlavní kandidáti tolerovali, a David by kandidoval na prvního místopředsedu, tak já budu taky kandidovat na prvního místopředsedu," řekl. Oba prý ale spíše půjdou cestou dohody. "Já věřím, že Hašek se Sobotkou jsou natolik vizionáři, že ví, že jeden bez druhého by měli ve vedení strany těžkou situaci."

Čtěte:

Ze sněmovny do Senátu je to naštěstí z kopce, libuje si Škromach

Škromach po konferenci: Prdelačka, buchty, ovárek, slivovice

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…