Škromach s Drábkem se v přímém přenosu pohádali kvůli odvolání Lessyho

02.09.2012 13:03

Sedněte si na vozíček anebo zajeďte na venkov a uvidíte, jaká je dostupnost bankomatů. Zaplatí snad ministerstvo práce babičkám a dědečkům taxíka, aby si mohli dojet vybrat důchod? Doufám, že při příští debatě už ministrem nebudete. Takhle drsně si došlápl senátor Zdeněk Škromach na ministra Jaromíra Drábka v pořadu Partie na televizi Prima Family.

Škromach s Drábkem se v přímém přenosu pohádali kvůli odvolání Lessyho
Foto: Repro Foto: Prima Family
Popisek: Místopředseda ČSSD v pořadu Prima family Partie

Odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho a vydávání sociálních karet alias sKaret. To byly hlavní témata nedělního pořadu Partie na Prima Family, v němž se proti sobě posadili senátor ČSSD Zdeněk Škromach a ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromí Drábek. A hlavně co se týče sociální oblasti, protože Škromach byl řadu let ministrem ve stejném resortu, si dali co proto.

Pomluva není komunistický přežitek

Nejdříve ale přišlo na přetřes hlavní téma minulého týdne, tedy odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. To ostatně kritizuje celé opozice. „Postavení policejního prezidenta mimo službu je jasným signálem směrem do policie, že něco není v pořádku,“ řekl Škromach. Podle Drábka však výměna na postu šéfa policajtů neproběhla v žádném rozporu se zákonem a jakékoliv politizování této události je špatné. Navíc předeslal, že ministr vnitra Jan Kubice je nestraník, což je výhodou a odporuje to křiku opozice o politické objednávce.

„Veškerá rozhodnutí ohledně mě a mé přítelkyně jsou spojena s naší prací. O její rezignaci na všechny některé politické funkce jsem se dozvěděl z televize,“ řekl pak v televizním vstupu Lessyho nástupce Martin Červíček v reakci na to, že jeho partnerka Jana Černochová, poslankyně ODS a starostka Prahy 2, rezignovala na funkce ve sněmovních výborech souvisejících s bezpečností. Červíček také zdůraznil, že jeho dosavadní kariéra jasně dokládá, že všechny útvary pod jeho dosavadním velením plnily své úkoly bez jakéhokoliv politického vlivu.

Podle Škromacha se pravdivost takového tvrzení ukáže až v příštích týdnech a podotkl, že kdyby se jeho ČSSD dostala k moci, tak takto chabým způsobem střídat policejní prezidenty nebude. K tomu ještě ministr Drábek zmínil, že dřívější systém odvolávání policejního prezidenta připouštěl propustit jej jen v případě, že byl za trestný čin odsouzen. „To sociální demokracie prosadila zákon, podle něhož ho lze odvolat už po obvinění. Říkat, že pomluva není trestný čin, že je to komunistický přežitek, je dost vedle,“ podotkl pak na zmínku Škromacha Drábek.

Vozíčkaři jsou u bankomatu nahraní

Následně se debata převrátila k dalšímu diskutovanému tématu dnešních dní. Kvůli sociálním kartám se v týdnu před ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) konala demonstrace vozíčkářů. Na ni jejich zavádění všichni odsoudili. „Vozíčkáři mají s přístupy do bankomatů velké potíže. Proto je důležité distribuci sKarty zastavit a znovu definovat její fungování, což říká i ombudsman,“ sdělil v přímém vstupu do televizní debaty Partie předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása s tím, že v některých regionech jsou občané vzdáleni od nejbližšího bankomatu i dvacet kilometrů.

„Zdravotně postižení budou moci čerpat i nadále příspěvky pomocí poštovní poukázky, tam kde to bude odůvodnitelné. Kartou lze platit na osmdesáti tisících místech a na mnoha místech si je lze vybrat i formou cash back, takže přímo u pokladen obchodů. Pojďme lidem nechat na výběr. Stejně jako v Itálii, kdy zanedlouho začali sociální kartu využívat skoro všichni,“ reagoval Drábek.

Taxíka pro dědečka s babičkou

Škromach ale rychle zareagoval: „Existovala malá firma, kde to pan Drábek s náměstkem vymysleli, a když se dostali do vedení ministerstva, tak to prosadili. Je zde zakázka pro jednu velkou banku. Zajeďte si k bankomatu na vozíčku a zkuste vybrat peníze anebo si zajeďte na venkov a zkuste to někde na malé vesnici. Tam opravdu není dobrá dostupnost. Zaplatí snad dědečkovi nebo babičce ministerstvo taxíka na jízdu k bankomatu? Ministr zapomíná na venkov, odkud pocházím.“

Ministr Jaromír Drábek se nedal. „Nevím, jakou má moje zkušenost z komerční sféry souvislost s Českou spořitelnou. To jsou podivná obvinění. Nestydím se za to, že jsem dvacet let pracoval v komerční sféře, protože to byla dobrá průprava pro ministerstvo,“ sdělil. Následně také vyjádřil názor, že Národní rada osob se zdravotním postižením v čele s Krásou nevyjadřuje názor všech zdravotních postižení. „sKarty ušetří daňovým poplatníkům dvacet milionů korun měsíčně. Zvýší komfort lidí. Není to běžný účet, jde to technický účet. Nelze na něj tedy posílat peníze,“ doplnil.

Škleby ve tvářích

„Účelové lži. V zahraničí nejsou platební karty, ale dobíjecí karty a to pouze u chudinských dávek. Není tam funkce veřejné listiny v podobě bankovní karty. Banka tady tím získává o statisících lidí exklusivní informace. U rodičovského příspěvku bude vědět přesně, z jakého základu je stanoven a tak dále,“ rozčílil se z obrazovky ve studiu Krása a doplnil, že někteří zdravotně postižení chtějí po obdržení sKarty ministerstvo zažalovat.

„Osobní údaje občanů předává vláda soukromým subjektům. Poskytováním údajů prostě zvýhodňují soukromé subjekty. Je možné za tím ale hledat cokoliv,“ souhlasil senátor Zdeněk Škromach s tím, že doufá, že ve studiu televize Prima Family bude s Jaromírem Drábkem diskutovat v situaci, kdy již nebude ministrem. Konec debaty zastihl oba aktéry se škleby ve tvářích. Těžko posoudit, zda to byly grimasy uspokojení či nevraživosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…