Slavná herečka by dala přednost Čechům před polskými „vlastenci"

13.11.2014 10:13

Úterní oslavy svátku polské nezávislosti, které se ve Varšavě už jako obvykle zvrhly v potyčky zamaskovaných výtržníků s policií, vedly herečku Annu Muchovou k razantnímu prohlášení, že před „Bohem, ctí a vlastí", jak zní heslo polských nacionalistů, dává přednost „mentální" emigraci. Asi do Česka, protože krajanům doporučila brát si příklad právě z vysmívaného „rozumného vlastenectví" jižních sousedů.

Slavná herečka by dala přednost Čechům před polskými „vlastenci"
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Muchová (34), která na stříbrném plátně debutovala už jako desetiletá ve snímku Andrzeje Wajdy Korczak, hrála ve dvou desítkách filmů, včetně Schindlerova seznamu, známého českým a slovenským divákům.

„Kašlu na 'Boha, čest a vlast'! Důležitější je to, aby přežili ti, co mám ráda," uvedla herečka podle listu Dziennik. Svůj názor na vlastenectví vysvětlila tím, že při stejném svátku před třemi lety se zrovna vydala do porodnice, ale řádění „vlasteneckých sil" v centru Varšavy s létajícími dlažebními kostkami a hořícími automobily ji přimělo „k úprku i s velkým břichem před holotou". Naštěstí si dcerka rozmyslela přijít na svět 11. 11. 2011. Před takovým vlastenectvím dává prý Muchová přednost emigraci, a to „alespoň mentální".

Povstání Čechů trvalo kratší dobu než film o něm

Pro příklad „rozumného vlastenectví" nešla daleko: „Češi jsou malý národ, a proto u nich povstání trvalo kratší dobu než film o něm. Nevěří v Boha, nad čest kladou smysl pro humor. A tím se brání. Protože nemají tolik lidí, aby si mohli dovolit jít do nebe v čtyřstupech. Jejich povinností je přetrvat. Jde o přetrvání kultury, tradic, jazyku, památek, humoru a piva. Dokonce i za cenu ústupků, machinací, vykrucování. Dokonce i za cenu, že pokorně skloní hlavy... Stejně tak vidím i své 'vlastenectví' - přetrvat a ochránit (své blízké)," usoudila polská herečka, která před pár lety proslula výrokem: „Jsem lepší než viagra: Působím na miliony současně a mám to písemně!"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…