Slavný šachista, co nesnáší Putina, promluvil o Trumpovi: Žárlí na Putina, touží být jako on. Pořád věřím Hillary

14.09.2016 21:06

Předseda Nadace pro lidská práva a ruský demokratický politik žijící v USA Garry Kasparov se v rozhovoru pro Yahoo! News vyjádřil k videu zachycujícímu slabou chvíli prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Putin z něj údajně hodlá vytěžit co nejvíce.

Slavný šachista, co nesnáší Putina, promluvil o Trumpovi: Žárlí na Putina, touží být jako on. Pořád věřím Hillary
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Garri Kasparov, ruský opoziční politik

Garry Kasparov je bývalým kandidátem na ruského prezidenta a autorem knihy „Zima přichází“ s podtitulem „Proč musíme zastavit Vladimira Putina a nepřátele svobodného světa“. Ve svém posledním veřejném vystoupení se vyjádřil ke vztahu mezi Donaldem Trumpem a právě ruským prezidentem Putinem.

Putin se podle Kasparova musel tetelit blahem, když viděl video zachycující zdravotní problémy Hillary Clintonové. „Jsem si jist, že byl Putin doslova odvázaný z této zdravotní krize, a nemám pochyby, že se ruský tisk pod kontrolou vlády i mimo ni pokusí z této události vytěžit co nejvíce, protože to posílí Trumpovy šance na vítězství ve volbách,“ poznamenal Kasparov, podle kterého je Putinův hlavní cíl dostat amerického podnikatele do Bílého domu.

„V Rusku jsou Putinovi političtí oponenti buď v exilu, ve vězení, nebo ještě něco horšího. Diktátor je z definice silným mužem, silným vůdcem. Tudíž když chválíte, zvláště když chválíte silné vedení diktátora, mohou vás podezírat z toho, že podporujete metody, které diktátor využívá a které mu umožňují zůstat u moci,“ řekl Kasparov k Trumpově chvále ruského prezidenta.

Celý rozhovor zde.

Za vším podle něj stojí výpisy z daní amerického magnáta. Ty by totiž mohly odhalit, proč je mezi Putinem a Trumpem tak kladný vztah. Ten podle Kasparova je mnohem hlubší než jen politický.

Kasparov si také myslí, že Trump na Putina žárlí. „Myslím si, že je mezi nimi nějaké psychologické spojení, spřízněnost, protože Trump může žárlit na Putinovu schopnost ovládat zemi tak, jak to dělá již po mnoho let.“

Putin se podle Kasparova bojí Hillary Clintonové a vnímá Trumpa jako ideálního proruského kandidáta na prezidenta. Pokud by vyhrál Trump, vyhraje i Putin. „Myslím si, že věří tomu, že když se Hillary Clintonová dostane do Bílého domu, tak i přes veškeré její nedostatky ve funkci ministryně zahraničí a navzdory skutečnosti, že je ze stejné strany jako Barack Obama a otevřeně ho kritizuje, tak Putin ví, že Hillary Clintonová nebude pokračovat ve stejné poraženecké politice a že se mnoho naučila... A myslím si, že je mezi nimi dost zlé krve,“ dodal Kasparov s tím, že Clintonová bude prosazovat jestřábí politiku, protože je pragmatička.

Kasparov je dále přesvědčen o tom, že se Putin dozajista pokusí hacknout americké prezidentské volby. „Putin má unikátní příležitost, o které nikdy žádný šéf KGB či politbyra nesnil, ovlivnit výsledky těchto voleb. A myslím si, že využije každé příležitosti, které se mu dostane,“ poznamenal Kasparov s tím, že hackování je jen začátek.

reklama

autor: spa

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…