Slovenské nemocnice se obávají nejhoršího. Umírá každý pátý. Léčí už i gynekologové

09.01.2021 11:23

Slovenské nemocnice se obávají nejhoršího. Umírá každý pátý. Léčí už i gynekologové Situace s pandemií u našich východních sousedů nabírá na síle. Jen za úterý přibylo 4959 nově nakažených, jedná se o třetí nejvyšší přírůstek od počátku měření. Za úterý navíc zemřelo dalších 54 osob. Statistiky dokazují, že každý pátý pacient, který se dostane do nemocnice, zemře.

Slovenské nemocnice se obávají nejhoršího. Umírá každý pátý. Léčí už i gynekologové
Foto: Nemjc.cz/
Popisek: Boxy na oddělení JIP/ ilustrační foto

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí
Jen za minulý týden podlehlo na Slovensku 900 lidí, kteří zemřeli buď přímo na koronavirus či na komplikace spojené s ním, celkově hovoříme již o 2657 zemřelých. V současné době je v nemocnicích hospitalizováno přes tři tisíce osob, jen za prosinec se počet téměř zdvojnásobil.

Jak uvádí Pravda.sk, podle hlavní epidemioložky Henriety Hudečkové jde o „totálně nekontrolovatelné šíření nemoci, které způsobil lockdown s výjimkami, který lidé nedodržovali.“

Nejhorší situace je v Nitře, konkrétně v nitranské fakultní nemocnici. Podle tamního ředitele Milana Dubaje jsou nejzatíženější nemocnicí v celé zemi a jejich možnosti jsou již teď na hraně. V sobotu přijali 43 pacientů a v neděli 24, z nichž šest přímo po příjmu transportovali do jiných zdravotnických zařízení. Podle Pravdy v Nitře pacienty s koronavirem ošetřují už i oční lékaři, chirurgové či gynekologové.

Odborníci před koncem roku předpovídali, že 11. ledna bude ve slovenských nemocnicích 4500 hospitalizovaných s koronavirem. Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí s tímto číslem ale nesouhlasil. „Tento scénář nepovažujeme za realistický,“ tvrdil podle deníku Pravda ještě na Silvestra. Teď se číslo jeví jako velmi reálné.

Všechny plánované operace jsou prozatím odložené do 31. Ledna 2021 a současně také resort zdravotnictví požádal o vyčlenění nejméně třiceti procent z volných lůžek s přívodem kyslíku, které budou připraveny pro další hospitalizované. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…