Slovensko má již podle Fica připravenou žalobu proti uprchlickým kvótám

27.11.2015 22:24

Slovenský premiér Robert Fico dnes oznámil, že jeho země připravila žalobu proti rozhodnutí většiny členských států EU o přerozdělování uprchlíků ve státech evropské osmadvacítky na základě povinných kvót, o kterých se hlasovalo koncem září.

Slovensko má již podle Fica připravenou žalobu proti uprchlickým kvótám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Žaloba je připravena, ještě posuzujeme její některé aspekty. Blíží se datum, kdy žalobu podáme,“ uvedl Fico před poslanci slovenské sněmovny a dodal, že Bratislava nebude čekat až do 18. prosince, kdy je nejzazší termín na podání žaloby k unijnímu soudu.

Fico už v listopadu prozradil, že chce Bratislava ve své žalobě zpochybnit pravomoc ministrů vnitra členských států Evropské unie přijmout takové rozhodnutí většinou hlasů. Jak navíc dnes slovenský premiér upozornil, k žalobě proti kvótám se podle něho mohou přidat i další země. To by podle Fica mělo být tématem jednání premiérů zemí Visegrádské čtyřky, které se uskuteční příští týden v Praze.

Přerozdělení žadatelů o azyl mezi země EU na základě povinných kvót hodlá u unijního soudu napadnout také Maďarsko, jehož parlament v listopadu schválil zákon, kterým vládě premiéra Viktora Orbána poskytl pravomoci k takovému kroku. Proti kvótám se pak postavila také nová polská vláda. Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak označil za chybu rozhodnutí předchozího polského kabinetu přijmout 7 000 uprchlíků.

O přerozdělení 120 000 uprchlíků rozhodli ministři vnitra států EU jasnou většinou hlasů v září. Proti se při hlasování postavily kromě Slovenska také Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …