Složte spacáky, Obzinová ustoupila

17.12.2021 17:29

Jitka Obzinová šéfredaktorkou zpravodajství Českého rozhlasu nebude. Po schůzce s generálním ředitelem René Zavoralem se prý rozhodla funkci nepřijmout. Plány na opakování předvánoční protestní akce novinářské obce po 21 letech tak padají.

Složte spacáky, Obzinová ustoupila
Foto: Repro Prima TV
Popisek: Jitka Obzinová

Generální ředitel Českého rozhlasu se v pátek sešel s Jitkou Obzinovou. Shodli se prý, že prestiž staleté instituce je pro ni důležitější než vlastní kariéra.

„Společně jsme se tak dohodli, že na post ředitelky Zpravodajství Českého rozhlasu paní Jitka Obzinová nenastoupí,“ informoval ředitel Zavoral v následné tiskové zprávě.

Místo odcházejícího Jana Pokorného Zavoral požádal o provizorní řízení zpravodajství dosavadního šéfredaktora stanice Radiožurnál Ondřeje Suchana. Následně proběhne výběrové řízení na nového šéfredaktora.

Toto řešení ale prý nemusí být definitivní; Suchan požádal o čas na rozmyšlenou přes víkend.

Kauza Obzinová rozbouřila mediální vody od středy, kdy byla jako budoucí šéfredaktorka rozhlasového zpravodajství představena. Šest stovek zaměstnanců rozhlasu protestovalo, ozvali se i politici nastupující koalice jako Markéta Pekarová Adamová, Helena Langšádlová nebo Marian Jurečka.

 

Redaktor ČT Martin Řezníček se chlubil, že případ s Obzinovou již nahlásil mezinárodním novinářským organizacím.

 

 

Jitka Obzinová je dlouholetou novinářkou, mimo jiné válečnou zpravodajkou z jugoslávských válek. Později působila v řadě redakcí v řídících pozicích. Její působení v televizi Prima bylo skandalizováno kvůli uniklé nahrávce z porady, kde redaktory instruovala, jak referovat o migrační krizi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…