Sněmovna bude schvalovat zákony související s koronavirovou krizí

24.03.2020 6:21

V úsporném režimu se dnes poslanci sejdou ke zrychlenému schvalování šestice vládních předloh souvisejících s nynější koronavirovou krizí. Jde o změny v ošetřovném, o dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb a úpravu přijímacích zkoušek na střední školy a maturit. Sněmovna bude jednat také o prohloubení schodku letošního státního rozpočtu a o půlročním odpuštění minimálních záloh osobám samostatně výdělečně činným na zdravotní a sociální pojištění.

Sněmovna bude schvalovat zákony související s koronavirovou krizí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Poslanci budou muset v úvodu schůze potvrdit stav legislativní nouze. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) jej vyhlásil už minulý týden. Stav legislativní nouze umožňuje ve Sněmovně zrychlené schvalování zákonů i za jediný den. Legislativní nouze má trvat po dobu nouzového stavu, který vyhlásila už dříve vláda.

Do Sněmovny by se měla z preventivních důvodů dostavit zhruba jen polovina poslanců. Budova zůstane kvůli epidemii nového typu koronaviru pro veřejnost uzavřená. Lidé budou moci sledovat přenos z jednání na sněmovním webu. Omezen bude také sněmovní personál.

Senát by mohl projednat předlohy už ve středu. Horní komora má za sebou už jednu schůzi bez účasti veřejnosti a v úsporném formátu, konala se minulý týden. Pokud horní komora návrhy zákonů schválí, dostane je k podpisu prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…