Sněmovna chystá pro vězně další povinnosti a upřesňuje jejich práva

12.06.2013 9:54

Sněmovna dnes poslala do závěrečného schvalování vládní novelu, která rozšiřuje povinnosti vězňů nebo obviněných ve vazbě a zároveň konkretizuje jejich práva. Předloha změní například pravidla pro přijímání balíčků nebo takzvaného sociálního kapesného. Zákon také obsahuje pravidla výkonu trestu velmi nebezpečných odsouzených, která doposud upravovala pouze vyhláška.

Sněmovna chystá pro vězně další povinnosti a upřesňuje jejich práva
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

Poslanci budou patrně příští týden hlasovat o pozměňovacím návrhu Jana Chvojky (ČSSD), který by zavedl povinnost věznic zapojit odsouzené na jejich žádost do práce. Podle Chvojky míří zejména na kvalifikované lidi, například lékaře. Vězni by si také měli podle návrhu zvyšovat odborné pracovní dovednosti, aby měli po propuštění větší šanci najít si práci.

Zmírnit pravidla pro vazbu navrhl branný výbor. Obviněný člověk by mohl být v cele pro nekuřáky nebo v samostatné cele, pokud by o to požádal. V některých případech by mohl ředitel věznice umožnit návštěvu "bez sluchové, popřípadě i zrakové kontroly". "Hlavním cílem je stav, kdy vazba nebude horší než výkon trestu," řekla zpravodajka Jana Černochová (ODS).

Vládní novela zákona například nahradí sociální kapesné vězňů balíčkem obsahujícím základní věci osobní potřeby. Nyní má vězeň, který nepracuje a nemá jiný příjem, nárok na stokorunu měsíčně. Vězni si ale prý často kupují cigarety a na základní hygienické prostředky jim peníze nezbudou.

Zákon o výkonu trestu odnětí svobody také nově výslovně stanoví, že "velmi nebezpeční" odsouzení se ve věznicích umisťují odděleně od ostatních, a to na základě rozhodnutí ředitele věznice zpravidla v odděleních se zesíleným zabezpečením. Opatření se týká například vězňů odsouzených k výjimečnému trestu nebo těch, kteří se v posledních pěti letech pokusili z věznice utéct.

Vězni budou muset dodržovat noční klid

K dalším navrhovaným opatřením patří to, že potraviny a osobní věci z vězeňské prodejny si vězni budou moci kupovat jen jedenkrát týdně, přičemž ani tuto omezenou možnost nebudou mít jistou. Věznice totiž může před tímto nákupem upřednostnit úhradu nákladů vynaložených na léky pro konkrétního vězně, zdravotní výkony nebo regulační poplatky.

Novela dále zvyšuje maximální možnou výši pokuty, kterou lze vězně potrestat za kázeňský prohřešek, a to z 1000 na 5000 korun. Podle ministerstva ukládá Vězeňská služba kázeňskou pokutu zhruba ve 30 případech za rok.

Vězňům se zákonem nově výslovně stanoví povinnost dodržovat noční klid během osmihodinové doby určené ke spánku, nekouřit v místech, kde je to zakázáno, mimo jiné kvůli možnému ohrožení zdraví nekuřáků, či podrobit se testu na užití návykových látek a uhradit náklady případného pozitivního testu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…