Sněmovna se vyjádří ke zvýšení důchodů

08.08.2018 15:35

Sněmovna se k opětovnému schvalování novely o zvyšování důchodů sejde ve středu 22. srpna. Termín dnes stanovil sněmovní organizační výbor. Normu musí poslanci znovu projednat kvůli tomu, že Senát ve vládní předloze doporučil jiný způsob zvýšení penzí, než na kterém se Sněmovna dohodla v červnu, připomíná ČTK.

Sněmovna se vyjádří ke zvýšení důchodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

O co nejrychlejší projednání novely usilovali sociální demokraté, podle nichž je novelu třeba přijmout do září tak, aby se nezkomplikovalo zvýšení penzí od začátku příštího roku. „Chceme dát seniorům jistotu, že k navýšení jejich penze skutečně dojde. Rozhodnutí Senátu nesmí oddálit účinnost novely a ohrozit největší meziroční navýšení v historii země,“ uvedli již dříve sociální demokraté.

Sněmovnou schválená verze novely, kterou ČSSD podporuje, má zvýšit pevnou část penzí o 320 korun měsíčně a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste o 918 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu.

Senát chce, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let. Podle opoziční ODS to bude spravedlivější k ženám, které vychovávaly děti a kvůli tomu odcházely v minulosti do penze dříve než muži.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Pravidlo podle novely zůstane stejné, zvětší se ale podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Části seniorů se tedy budou penze zvyšovat pomaleji než dosud. V příštím roce se však opatření kvůli přechodnému ustanovení ještě neprojeví.

Státní rozpočet vyjde navýšení penzí příští rok asi na 14,2 miliardy korun v případě, že by novela byla účinná včas ve vládním znění. Senátní verze by znamenala zvýšení nákladů státu o další dvě miliardy korun.

Pokud se srpnová schůze Sněmovny protáhne do čtvrtka, její součástí budou ze zákona i interpelace. K dalšímu zasedání se dolní komory sejde v září. Termín této schůze má organizační výbor stanovit 30. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…