Sněmovní výbor jedná o rozpočtu, Kalousek nastoupil na Schillerovou: Vám se ten deficit zdá málo astronomický?

03.07.2020 12:03

Rozpočtový výbor sněmovny posuzuje navýšení schodku státního rozpočtu z původních 40 miliard na 500 miliard a debatuje o tom, jakým návrhům na úpravu rozpočtu ještě vyhovět. Vzhledem k tomu, že je koaliční vláda ANO a ČSSD závislá vůli KSČM, dá se čekat, že sluchu bude dopřáno právě komunistickým návrhům. Pravicová opozice i Piráti se zlobí.

Sněmovní výbor jedná o rozpočtu, Kalousek nastoupil na Schillerovou: Vám se ten deficit zdá málo astronomický?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

V loňském roce vláda Andreje Babiše počítala s tím, že státní rozpočet skončí v roce 2020 s dluhem 40 miliard korun. V půlce roku 2020 už je dohodnuto, že schodek dosáhne 500 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová  tvrdí, že schodek narostl do takto astronomických rozměrů kvůli koronavirové krzi, ze které je třeba se proinvestovat.

Pravicová opozice, Piráti i SPD, volají po tom, aby se schodek snížil a navrhují také, aby některým oblastem věnovala vláda větší pozornost. Lidovci např. volají po podpoře seniorů, kteří v minulosti vychovali děti a teď asi za to od státu zaslouží odměnit. Podle Pirátů by stát měl šetřit na provozních výdajích.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek Schillerovou vyzval, aby už teď krotila touhy přerozdělovat prostředky a snažila se je držet pod kontrolou přísnějším svázáním výdajů. Zdá se vám deficit 500 miliard málo astronomický?“ zeptal se Kalousek Schillerové na jednání výboru. Jeho slova přinesl server iDNES.cz.

Vláda je však závislá především na pomoci komunistů, takže pravděpodobně vyhoví především požadavkům KSČM. Poslanci této strany už dali najevo, co chtějí. Požadují, aby do školství přiteklo o 300 milionů víc a o 2 miliardy víc má vláda vydat na odměny lidem, kteří s nemocí covid-19 bojovali v první linii, především ve zdravotnictví.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…