Sobotka dal Zemanovi ultimátum do pátku. Sám sliboval, že do půlky května podá demisi a jak to dopadlo, rýpl si Ovčáček

22.05.2017 22:06

Prezident Zeman dostal ultimátum od premiéra Sobotky. Uvedl to server novinky.cz. Ministra financí musí podle požadavku předsedy vlády odvolat do pátku. Pokud se chce vyhnout kompetenční žalobě. Na tuto informaci reagoval poněkud „kousavě“ mluvčí Hradu Ovčáček, který v této souvislosti připomněl „zmatek“ kolem premiérovy „demise“.

Sobotka dal Zemanovi ultimátum do pátku. Sám sliboval, že do půlky května podá demisi a jak to dopadlo, rýpl si Ovčáček
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Jak uvedl server novinky.cz, pokud Zeman Babiše do pátku neodvolá, podá Sobotka kompetenční žalobu, kterou má prý už nachystanou, k Ústavnímu soudu. Podle některých informací by měl Miloš Zeman už tento týden jmenovat místo Andreje Babiše Ivana Pilného.

Ještě než prezident Zeman Ivana Pilného jmenuje, měl by odvolat z postu ministra financí Andreje Babiše. Žádost o to, aby Babiše odvolal, poslal Sobotka na Hrad už 5. května. Na Zemana se pak snesla vlna kritiky, že tak hned neučinil a místo toho odjel na svou plánovanou cestu do Číny.

Jak řekl ParlamentnímListům.cz při své návštěvě jižních Čech Andrej Babiš, s volbou svého následovníka, Ivana Pilného, souhlasí. „Pan prezident oznámil, že tu nominaci akceptuje. Tím pádem je ta krize za námi,“ uvedl Andrej Babiš s tím, že krizi podle něj způsobil pan Sobotka.

K Sobotkovu požadavku, že má Zeman Babiše odvolat do pátku, se vyjádřil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Sobotkovo ultimátum“ má stejnou váhu jako veřejný závazek pana premiéra, že v polovině května podá demisi,“ napsal na svém twitterovém účtu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…