Sobotka se na Hradě zachoval obdivuhodně, pochvaluje si Špidla

12.05.2017 16:55

Expremiér Vladimír Špidla poskytl rozhovor serveru Info.cz a dal nahlédnout do politického zákulisí. Naznačil, jak v čase krize přemýšlel premiér Bohuslav Sobotka a čemu musel čelit, když stál na Hradě vedle prezidenta Miloše Zemana.

Sobotka se na Hradě zachoval obdivuhodně, pochvaluje si Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Vladimír Špidla převzal sociální demokracii po Miloši Zemanovi, který drtivě prohrál krajské volby. Špidlovi se naproti tomu podařilo vyhrát volby sněmovní o dva roky později a sestavil koaliční vládu ČSSD, lidovců a Unie svobody. Ví proto, že premiér je pod neustálým tlakem, ať už pod tlakem koaličních partnerů, nebo záležitostí, které musí řešit. Jemu samotnému se prý ještě dnes špatně spí, když se objeví nějaká průtrž mračen, protože má stále v živé paměti obří povodně z roku 2002, s nimiž se musela potýkat právě jeho vláda.

Celý rozhovor naleznete zde

Nemluvě o politických peripetiích. Při pohledu na prezidenta Miloše Zemana Špidla coby šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) říká, že Zeman prakticky zůstává stále stejný politikem, jakým býval i před lety. Pravda, je starší a víc lpí na tom, co zná z minulosti, podle Špidly už prezident není tak pružný v hledání politických řešení.

Pokud jde o vícekrát rozebíranou schůzku na Hradě, kam přišel Sobotka na konzultaci, leč prezident očekával odevzdání demise vlády, Zeman a spol. si prý přáli, aby se Sobotka sesypal. Ke cti mu ovšem slouží, že stávající předseda vlády tomuto tlaku odolal. „Choval se důsledně,“ pochvaloval si Špidla na adresu premiéra, jelikož postupoval v souladu s Ústavou, což by měl dělat i prezident. Druhý jmenovaný tak však nečiní, je přesvědčen Špidla.

Premiér během několika desítek vteřin obdivuhodně dokázal vyhodnotit situaci a svůj další postup.

V roli poradce premiéra ovšem odmítal Špidla prozradit, zda věděl o tom, že se Bohuslav Sobotka chystá podat demisi. Úkolem poradce je podle bývalého premiéra radit, ale rozhodně ne prozrazovat, co radil. „To už jsem říkal asi stokrát,“ připomněl Špidla.

Ať už radil Sobotkovi cokoli, je přesvědčen, že si stávající předseda vlády poradil dobře a postupoval zodpovědně, když uvažoval o demisi celé vlády. Kdyby se prezident Zeman nepokoušel vykládat Ústavu tak, jak to dříve nedělal žádný z jeho moderních předchůdců, ani sám Zeman, nemuseli jsme zažívat žádnou krizi. Tato vláda by skončila a ustavila by se nová. Bez Andreje Babiše, což je pro ČSSD nepřekročitelná podmínka.

Jenže Zeman dal najevo, že si hodlá Ústavu vykládat jinak, než jak to činil dřív, takže Sobotkovi nezbylo, než se přizpůsobit, demisi nepodávat a navrhnout odvolání Babiše z vlády. Tento krok by měl Zeman provést nejpozději po svém návratu z Číny. Jestliže by tak prezident neučinil ani po návratu z Číny, podle expremiéra by napínal Ústavu až za únosnou mez.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…