Sobotkovy náhrady: Tomio Okamura byl nařčen z toho, že dělá to samé. A takto prudce reagoval

27.01.2014 17:01

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se na svém facebookovém profilu zastal Bohuslava Sobotky, který v posledních dnech čelí podezřením ze zneužívání poslaneckých náhrad za dopravu. Podle Štěcha premiér čerpá tyto náhrady do místa své poslanecké kanceláře tak jako ostatní zákonodárci, včetně Tomio Okamury, který Sobotku kritizoval. Okamura pak v reakci pro ParlamentníListy.cz mimo jiné uvedl, že Štěch odvádí pozornost od nekorektního Sobotkova jednání.

Sobotkovy náhrady: Tomio Okamura byl nařčen z toho, že dělá to samé. A takto prudce reagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Na případ Bohuslava Sobotky upozornil deník Blesk. Podle něj Bohuslav Sobotka účtuje Poslanecké sněmovně na náhradách za cestovné přes 300 000 korun ročně, přičemž jako místo svého trvalého bydliště uvádí Slavkov u Brna, kde ale nebydlí. Žije totiž se svou rodinou v Praze.

Sobotkovo vysvětlení

„Výše víceúčelové paušální náhrady na dopravu se odvíjí buď od místa trvalého pobytu, nebo od místa, kde má poslanec poslaneckou kancelář. Já mám kancelář po celou dobu výkonu mého poslaneckého mandátu ve Vyškově, který leží ve volebním Jihomoravském kraji, za který jsem byl zvolen. Pokud bych tedy neměl trvalý pobyt ve Slavkově a měl trvalý pobyt v Praze, vypočítávala by se náhrada podle vzdálenosti Praha - Vyškov a její výše by se tedy nijak nezměnila,“ napsal Blesku v SMS zprávě Sobotka.

Dodal, že trvalý pobyt má ve Slavkově u Brna od osmdesátých let minulého století proto, že zde „více jak dvacet let žil a chce i nadále zůstat se Slavkovem v kontaktu jako jeho občan“. Na dotazy ParlamentníchListů.cz Bohuslav Sobotka nereagoval. 

Sobotka je podle Okamury mistr dojení státu

Později se ukázalo, že na Moravu jezdí stranickou limuzínou. „Je to absolutní ostuda, když premiér zneužívá veřejné peníze, ale jak víme, pan Sobotka je mistr dojení státu a funkcí - například od roku 2002 dokázal během šesti let zázračně `naspořit` 5 milionů korun na svůj byt v Praze, aniž by měl jiný příjem než ten z poslaneckých a vládních funkcí. Sobotka by měl zneužité nebo neoprávněně inkasované peníze okamžitě vrátit, výmluvy jsou směšné. Za zneužívání veřejných peněz musí každý politik vyvodit jasnou osobní odpovědnost,“ uvedl na adresu novopečeného premiéra Tomio Okamura.

Štěch se premiéra zastal

Předseda Senátu Milan Štěch se následně premiéra na svém Facebooku zastal. „Bohuslav Sobotka čerpá náhrady na poslaneckou kancelář a dopravu (z Prahy, kde žije, do místa poslanecké kanceláře) stejně, jako to dělají všichni ostatní zákonodárci. Stejně tak to dělal Tomio Okamura, který ho za to kritizuje. Celý rok, kdy byl senátorem, bydlel v Praze a náhrady za dopravu do Uherského Brodu i kancelář čerpal v plné míře,“ napsal Štěch.

Okamura: Štěch má snad tajnou službu, která mi visí za zadkem

„Já jsem měl auto placené stranou jako pan Sobotka a přitom čerpal náhrady za dopravu? Pan Štěch by měl přestat lhát a pomlouvat, jelikož se tím velmi ztrapňuje. Já si platím auto sám, na rozdíl od pana Sobotky - to pan Štěch ví a přesto lže. Je to absolutní ostuda, že se předseda Senátu takto nekorektně vyjadřuje," reagoval pak pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura na slova předsedy Senátu.

„Náhrady na dopravu dostává poslanec na dopravu, ale pan Sobotka má od strany k dispozici auto s řidičem, a přesto ty náhrady čerpá - v tom je přece pointa. Že čerpá něco, co nevyužívá. Tak ať pan Štěch neodvádí pozornost od nekorektního jednaní předsedy ČSSD,“ vyjádřil se Okamura.

Přímo sprostá lež je podle něj to, že celou dobu bydlel v Praze. „Pan Štěch má snad tajnou službu, která mi visí za zadkem, nebo je u něj lhaní standardem, což je pravděpodobnější varianta. V senátním obvodě jsem pobýval během svého mandátu celoročně v průměru tři dny v týdnu, což ví i místní lidé. Nebo já jsem snad zneužíval cestovní náhrady na nákup bytu jako pan Sobotka? Pan Štěch se fakt nezdá, navenek huj a dole..." doplnil předseda Úsvitu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Bohuslav Sobotka měl již v minulosti problém s náhradami, konkrétně v souvislosti s pořízením svého nového bytu v Praze - Stodůlkách za 7,1 milionu korun. Deníku Mf Dnes v roce 2009 přiznal, že k zaplacení užil i část poslaneckých náhrad, které jsou však určené na dopravu či bydlení.

Co říká zákon?

Podle Zákona o platech ústavních činitelů se „náhrady výdajů spojených s výkonem funkce týkají výdajů na dopravu vlastním vozidlem nebo nájemným dopravním prostředkem z místa trvalého pobytu do místa sídla orgánu, v němž vykonává funkci, a zpět, v místě sídla tohoto orgánu a při cestách spojených s výkonem funkce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…